Linkuri accesibilitate

Prerogativele prezidențiale i-au oferit un avantaj electoral, presedintele Obama apărînd la Casa Albă cu o declarație de mobilizare a populației.


Uraganul, devenit furtuna tropicala Sandy, are un impact major pe intreaga coasta de est a Statelor Unite. Preşedintele Barack Obama a declarat că impactul asupra statelor New York-ului și New Jersey este „un dezastru major”. In ultimele 48 de ore mii de zboruri au fost anualate iar cele trei aeroporturi new yorkeze au rămas inchise şi astazi. „Sandy” a făcut pînă acum 16 victime şi in jur de 7 milioane de oameni au rămas fără current electric. Aceasta dezlantuire a naturii survine cu doar o saptamina inainte de alegerile prezidentiale americane. Poate avea un impact această furtună asupra alegerilor? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pentru cei superstitiosi s-ar putea gasi interpretari. Este o situatie foarte neobisnuita, cind un uragan tropical, la sfirsitul lunii octombrie se intilneste cu un puternic curent de aer rece, venit din vest. Rezultatul devastator s-a vazut incepind de duminica seara incoace pe o suprafata intinsa din Statele Unite, din Carolina de Nord pina in Massachusetts si chiar mai la nord.

Cei doi candidati la presedintie au trebuit sa reactioneze. Primul a fost Obama care si-a contramandat toate actiunile de campanie, revenind in mod vizibil la cirma tarii, intr-o situatie extrema. Prerogativele sale prezidentiale ii ofera implicit un avantaj electoral, presedintele aparind la Casa Alba cu o declaratie de mobilizare a populatiei afectate.

Republicanul Mitt Romney s-a vazut nevoit sa urmeze exemplul presedintelui, neavind insa platforma necsarii comunicarii cu populatia. Dar in momente de mobilizare nationala, cei doi candidati au gasit de cuviinta sa isi suspende aparitiile publice de campanie. Unde ar putea conta? In importantul stat Virginia, unde cei doi ar fi trebuit sa se afle. Virginia este probabil singurul stat din sud unde Obama are o sansa. Sondajele arata o cursa echilibrata.

Un alt aspect legat de furtuna este votul anticipat, autorizat de numeroase state, intre care si Virginia. Or, acest vot ridica procentul prezentei la urne a unor categorii sociale dezavantajate si ofera campaniilor bine organizate sansa de a-si mobiliza electoratul. Intreruperea votului din Virginia, din cauza furtunii il dezavantajeaza pe Obama.

Desi candidatii au facut o pauza, cele doua campanii nu si-au putut permite acelasi lux. Campania lui Obama a organizat o conferinta de presa telefonica proclamind inevitabilitatea victoriei presedintelui. Republicanii au replicat ca importante ziare din state cheie si-au exprimat sprijinul pentru Romney.

Inca un aspect care ar putea influenta alegerile. Se pare ca bursa new yorkeza este inundata, ceea ce va avea un impact asupra pietelor financiare. In plus, Ministerul Muncii trebuie sa dea publicitatii vineri cifrele cu privire la somaj, ultimul indicator important inainte de scrutin. Din cauza furtunii, statisticile respective ar putea intirzia.
XS
SM
MD
LG