Linkuri accesibilitate

Grigori Perepelîţea: Ianukovici este un fel de Smirnov


Victor Ianukovici, la o secţie de votare în alegerile parlamentare din 28 octombrie 2012.
Victor Ianukovici, la o secţie de votare în alegerile parlamentare din 28 octombrie 2012.

Alegerile din Ucraina nu vor schimba politica externă a ţării, subordonată Moscovei.


Expertul independent de la Kiev în probleme de securitate şi politică externă Grigori Perepelîţea crede că parlamentarele de duminică nu vor schimba în nici un fel politica externă a Kievului, mai întâi pentru că potrivit legii ucrainene aceasta ar fi o prerogativă exclusivă a preşedintelui, iar mai apoi pentru că Partidul Regiunilor al președintelui Victor Ianukovici pare să fi câștigat cele mai multe voturi. Mandatul lui Ianukovici este însă unul în care Ucraina s-a declarat stat neafiliat politic, prin urmare a renunţat la integrarea euro-atlantică, şi şi-a înrăutăţit relaţiile cu UE. A obţinut însă Ucraina vreun beneficiu în schimb, l-am întrebat pe Grigori Perepelîţea:

Grigori Perepelîţea
Grigori Perepelîţea
Grigori Perepelîţea: Nu numai că nu a câştigat nimic, ci a obţinut chiar o serie întreagă de ameninţări la adresa securităţii sale. Ucraina şi-a luat rămas bun de la orice perspectivă de integrare în comunitatea euroatlantică şi, prin asta, a pierdut posibilitatea de a obţine vreo garanţie externă pentru securitatea sa. Pentru că la ora actuală apartenenţa la NATO este singura garanţie care poate exista pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ţărilor lumii. Din păcate, Ucraina a pierdut această garanţie ireversibil, obţinând în schimb un spectru întreg de provocări din partea Rusiei. Rusia încearcă acum să exercite presiuni ca Ucraina să se integreze în uniunea euroasiatică sau orice altă construcţie geopolitică pe care şi le construieşte Rusia în scopul de a lipsi Ucraina de suveranitate.

Într-un cuvânt, acum există mult mai multe ameninţări la securitatea Ucrainei decât au existat atunci când ne doream să ne integrăm în NATO. Ucraina a nimerit într-o
Acum există mult mai multe ameninţări la securitatea Ucrainei decât au existat atunci când ne doream să ne integrăm în NATO...

zonă-tampon şi a renunţat de bună voie la orice posibilitate de a fi sprijinită din exterior în caz de agresiune. Precum arată cercetările independente, dacă până la adoptarea statutului de ţară neafiliată aproximativ 48 la sută din populaţie indicau că există ameninţări pentru pierderea suveranităţii şi statalităţii, acum această cifră a crescut la 78 la sută. Pentru că Ucraina şi-a pierdut capacitatea de apărare, forţele sale armate nu sunt capabile să lupte, industria militară şi de apărare e distrusă, adică Ucraina nu mai are nici o resursă internă pentru a se apăra şi a-şi menţine securitatea.

În general, statutul de ţară neafiliată este un non-sens, atât în practica internaţională, cât şi în regimurile de securitate. Vreau să accentuez că Ucraina nu este un stat neutru şi nu a primit nici o lege despre neutralitate, pentru că dacă ar fi primit, până în 2017 flota de la Marea Neagră ar fi trebuit să fie evacuată de pe teritoriul Ucrainei. În favoarea păstrării flotei şi în favoarea Rusiei, a fost primit acest statut de neafiliere, care nu dă absolut nici o garanţie. Pentru că el nu este reglementat de nici o norma internaţională.

De fapt, Ucraina a renunţat la orice ajutor extern militar în caz de agresiune. Pentru că acest statut prevede că ţara nu acceptă nici un ajutor de la blocurile militare. Adică, Ucraina s-a prins într-o capcană militară şi geopolitică şi acum este mult mai slabă. Iar asta dă posibilitate Rusiei să crească presiunile în legătură cu întoarcerea ei în fel de fel de construcţii geopolitice ruse, în care, dacă intră, Ucraină îşi pierde suveranitatea.

Europa Liberă: Dar cum totuşi poate fi înţeleasă această politică a preşedintelui ucrainean?

Grigori Perepelîţea: Ianukovici a făcut aceasta în favoarea Rusiei şi pentru clasa politică care l-a adus la putere şi care nu se identifică cu interesele Ucrainei, ci cu cele
Ianukovici a pus interesele Rusiei mai sus de interesele ţării pe care o conduce. Aceasta este tragedia Ucrainei...

ale Rusiei. Adică, a pus interesele Rusiei mai sus de interesele de stat ale ţării pe care o conduce, dar pe care nu o consideră ţara sa. Aceasta este tragedia Ucrainei. Mai mult.

După ce Ucraina s-a declarat neafiliată, şi prezenta flotei ruse de la Marea Neagră a fost prelungită până în 2042, ceea ce in general este un non –sens şi pentru o ţară neutră, şi pentru una neafiliată. De aceea în cazul Ucrainei nu poate fi vorba despre statut de neafiliere sau neutralitate. Şi toate cărţile care au fost în mâna ucrainenilor au fost pur si simplu cedate de Ianukovici lui Putin. Acum el nu are nici un argument cu care să stea în faţa presiunilor Rusiei.

Europa Liberă: Oamenii totuşi votează pentru această poziţie…

Grigori Perepelîţea: Aşa cum sunteţi în Republica Moldova, realizaţi că pentru aşa o poziţie votează Odesa, Crimeea şi Ucraina de Est. E asemeni Transnistriei.
Norocul Moldovei a fost că Smirnov a condus doar Tiraspolul, nu Chişinăul. Ianukovici, însă, conduce toată Ucraina...

Imaginaţi-vă că Ucraina are o Transnistrie imensă la est, plus Crimeea. De ce compar aceste lucruri? Pentru că aceşti oameni, populaţia care trăieşte acolo, iar 70% din ea este ucraineană, ca şi transnistrenii nu se identifică cu Ucraina. Iată care e problema. Ei se identifică cu oamenii sovietici, de aceea şi votează pentru o astfel de politică. Ianukovici de altfel este un fel de Smirnov. Numai că norocul Moldovei a fost că Smirnov a condus doar Tiraspolul, nu Chişinăul. Ianukovici, însă, conduce toată Ucraina.
XS
SM
MD
LG