Linkuri accesibilitate

Statul are nişte priorităţi greşite dacă ministrul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au salarii mult mai micuţe decît cel al şefului de la Combinatul de Tutun.


Presa a scris recent că ministra Educaţiei, Maia Sandu, a lucrat o vreme la Banca Mondială unde a cîştigat 70.000 de dolari în numai 7 luni. Abandonînd jobul în SUA şi acceptînd postul de ministru al Educaţiei în Moldova, Maia Sandu a renunţat la un salariu fabulos în favoarea unuia mult mai modest de doar 7 mii de lei.

Mi se pare de domeniul evidenţei faptul că puţini oameni ar proceda la fel şi că, prin urmare, gestul Maiei Sandu e de-a dreptul merituos. E de presupus că anume dorinţa de a îmbunătăţi starea lucrurilor din sistemul educaţional autohton a făcut-o pe Maia Sandu să accepte un salariu mult mai mic decît cel precedent. Şi nu e doar atît. Aflăm, din declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi a ministrei, că averea acesteia, în ciuda activităţii anterioare, e totuşi mai modestă decît averea unor conducători autohtoni. Maia Sandu nu are nici castele faraonice şi nici măcar un automobil.

Aş spune mai întîi iată ce. Există cetăţeni în Moldova pentru care şi salariul de 7 mii de lei ar fi o mană cerească. Pentru un gunoier, de pildă, 7 mii de lei pe lună ar fi o imensă bucurie. În realitate, să fii ministru şi să ai 7 mii de lei mi se pare cel puţin bizar atîta timp cît un şef de la ANRE cîştigă de trei ori mai mult, iar directorii unor întreprinderi de stat de 5-7 ori mai mult.

Mie mi se pare că statul are nişte priorităţi greşite dacă ministrul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au salarii mult mai micuţe decît cel al şefului de la Combinatul de Tutun. Sînt subiectiv, fireşte, dar aşa cred.

Se discută mult în ultima vreme şi despre salariile judecătorilor pe care mai multă lume, inclusiv şeful statului, le vrea majorate. Judecătorii autohtoni ar trebui să aibă de la 10 pînă la 20 de mii de lei pe lună, ba chiar şi mai mult. Am spus-o şi repet acum: majorarea salariilor, în condiţiile noastre, ar trebui să fie ultimul element al reformei judecătoreşti, care ar trebui să vină după o reevaluare similară cu cea din Poliţia Rutieră.

Eu mă întreb: de ce oare judecătorii autohtoni nu ar putea să lucreze, ca şi ministra Maia Sandu, cu un salariu de 7 mii de lei? Pentru că justiţia e baza tuturor? Eu unul nu sînt convins. De ce nu ar fi aici Educaţia sau Sănătatea o temelie pentru toate celea? De ce, bunăoară, să nu începem transformarea noastră halucinantă cu majorarea salariilor celor mai buni medici?

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG