Linkuri accesibilitate

România are un potenţial foarte mare de redresare prin propriile forţe (Capital).


Lumea e in fierbere. Statele Unite au probleme economice, China nu sta nici ea prea bine, Uniunea Europeana are cel mult sansa sa stagneze vreo 10 ani. Exact pentru asemenea vremuri ne-am dorit să fim în Uniune, scrie Claudiu Serban in editorialul revistei Capital. Romania are un potential foarte mare de redresare prin propriile forte. Nu este insa preocupata de avantajele apartenentei sale, ci se comporta provocator. Reacţia Europei incepe sa se vada: blocarea accesului in zona Schengen. In loc sa obtina banii si know how-ul Europei, scrie Claudiu Serban, Romania scoate in față o „defilare oficială de personaje precum gargaragiul Antonescu, senilul Marga, şacalul Voiculescu sau rasistul Becali”.

Actualii conducatori ai Romaniei au nu doar inclinatii dictatoriale, ci sunt si foarte incompetenti, totul cumulat cu o „deriva naţionalistă, antieuropeană”, arata Andrei Cornea intr-un comentariu din revista 22. Fără niciun program, fără soluții la problemele grave ale crizei mondiale, Uniunea Social-Liberala asteapta alegerile parlamentare din 9 decembrie cu un singur suspans: sa castige peste 50% din voturi, astfel ca presedintele Basescu sa nu poata evita sa-i cheme sa formeze guvernul.

Tot in 22, Andreea Pora se refera la apropiatele alegeri cu un pesimism extrem, a carui sursa nu este trista popularitate a acestei puteri antidemocratice, cat contraperformanta opozitiei, respectiv a Aliantei Romania Dreapta. Vechii politicieni democrat-liberali, cat si noii intrati, odata cu Mihai Razvan Ungureanu, i se par comentatoarei dispusi la un „blat” cu puterea, al carui scop ar putea fi pur si simplu intrarea in Parlament.

Dar cea mai ciudata tendinta este poate, in aceasta perioada, puseul monarhist al actualei puteri. După 1990, tema nu a fost niciodata dezbatuta cu adevarat, cei avizati sunt mereu scosi din scena de cei care-si dau pur si simplu cu parerea. Nu se intelege deci, arata Laurentiu Mihu in Romania libera, cum se poate miza pe reinstaurarea monarhiei intr-o tara care isi declara, in proportie de peste 50%, nostalgia dupa comunism.
XS
SM
MD
LG