Linkuri accesibilitate

Ziarul „Rzeczpospolita” scrie că anchetatorii polonezi au găsit urme de explozivi pe rămășițele avionului prezidenţial prăbuşit la Smolensk


Ziarul polonez „Rzeczpospolita” a scris că anchetatorii polonezi au găsit urme de explozivi pe rămășițele avionului a cărui prăbușire pe o vreme cețoasă s-a soldat cu moartea președintelui polonez Lech Kaczynski și altor 95 de persoane în urmă cu doi ani, la Smolensk.

Fără să-și precizeze sursele, „Rzeczpospolita” a informat că experții care au examinat rămășițele avionului în Rusia au identificat trinitrotoluen (TNT) și nitroglicerină pe aripile aeronavei și la bordul ei, inclusiv pe 30 de scaune. Urme de explozivi ar fi fost găsite și la locul prăbușirii avionului, într-o pădure din apropierea Smolenskului, în vestul Rusiei.

Investigatorii ruși au dat vina pentru catastrofă pe piloții avionului, care au insistat să aterizeze în condiții nefavorabile, dar experții polonezi au spus că era datoria turnului de control al aeroportului să nu permită aterizarea.

Unele grupări de dreapta din Polonia, inclusiv partidul lui Lech Kaczynski, au vehiculat teoria că tragedia de la Smolensk a fost de fapt un asasinat.

Procuratura militară poloneză, care s-a ocupat de acest caz, a spus că va reacționa în cursul zilei la informațiile din „Rzeczpospolita”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG