Linkuri accesibilitate

Turneu în Balcani al lui Hillary Clinton şi Catherine Ashton; Şeful Parlamentului european - la Bucureşti; Comemorarea terorii staliniste.

O delegație parlamentară moldoveană condusă de vicepreședintele legislativului, Vlad Plahotniuc, va vizita astăzi Letonia, după ce ieri s-a aflat în Estonia. Ieri la Tallin Plahotniuc a spus că peste aproximativ un an Republica Moldova ar trebui să fie gata să depună cerere de aderare la UE.

La Comrat va avea loc astăzi la cererea bașcanului Mihail Formuzal ședința Adunării Parlamentare a Găgăuziei, rezultată din alegerile din luna septembrie, dominate de candidații independenți.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, și șefa politicii externe europene, Catherine Ashton, încep astăzi o rară vizită comună în zona Balcanilor. Clinton și Ashton se vor afla astăzi la Sarajevo unde au programate întâlniri cu președinția colectivă a Bosniei, urmând să îndemne liderii bosniaci să nu mai întârzie reformele. Mâine, miercuri, Clinton și Ashton vor merge la Belgrad și Priștina, într-o încercare de a impulsiona normalizarea relațiilor dintre statul sârb și fosta lui provincie Kosovo, care și-a proclamat unilateral independența în urmă cu mai bine de patru ani.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, începe astăzi o vizită de două zile în România, urmând să se întâlnească separat cu premierul Victor Ponta și cu președintele Traian Băsescu. În ajunul vizitei, partidul de opoziție apropiat președintelui, PDL, a anunțat că ar putea boicota unele momente ale vizitei lui Schulz dacă acesta merge în provincie cu premierul Ponta, la un eveniment pe care opoziția îl consideră electoral.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov se află într-o vizită la Minsk, având pe agendă întâlniri cu omologul său din Belarus, Vladimir Makei, și cu președintele țării-gazdă, Aliaxandr Lukaşenka. Potrivit agenției Itar-Tass, printre temele de discuție va fi coordonarea politicii externe a celor două țări în baza uniunii statele din care fac parte. Lavrov și Makei vor discuta de asemenea o poziție comună la apropiatul consiliu ministerial OSCE, care se va ține la începutul lunii decembrie la Dublin.

În Rusia și în alte foste republici sovietice se marchează astăzi Ziua comemorării victimelor terorii staliniste. Manifestările se referă la evenimentele petrecute în anii 30 ai secolului trecut, când zeci de mii de oameni au fost executați sau trimiși în lagărele Siberiei în cadrul așa-numitelor ”epurări” prin care regimul totalitar încerca să scape de ”dușmanul de clasă”. Potrivit istoricilor, numai la Moscova au fost împușcați în 1937 și 1938 peste 30.000 de oameni.
XS
SM
MD
LG