Linkuri accesibilitate

Seceta a lovit şi în creşterea economică (Moldavskie Vedomosti)


Transnistria se poate pomeni în Europa fără să observe (Jurnal de Chişinău)

Prognozele economice ale Republicii Moldova sunt sumbre, constată Svetlana Romanţova de la „Moldavskie Vedomosti”. Ziarista se referă la datele Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică a Academiei de Ştiinţe, care arată că „în acest an economia ar putea înregistra o creştere de doar 0,2 %”. Experţii Institutului susţin că în acest an creşterea economică a fost compromisă din cauza situaţiei precare din agricultură. Bunăoară, Marcel Chistruga estimează că Republica Moldova va avea nevoie de doi-trei ani pentru a recupera pierderile pe care le-a suportat agricultura în acest an, în urma secetei severe. Un alt factor cu impact major asupra economiei moldoveneşti este criza din Uniunea Europeană.

Potrivit cotidianului „Adevărul”, agravarea situaţiei de la singura bancă a statului ar putea forţa Guvernul să scoată mai rapid la vânzare pachetul de 56% de acţiuni. Ultimele date arată că instituţia financiară riscă să rămână chiar fără licenţă de activitate. „Iniţial am avut un scenariu, dar situaţia băncii se schimbă rapid şi FMI ne impune o agendă ceva mai ambiţioasă. Or, dacă Moldtelecom generează profit şi nu pierde din capitalizare, la Banca de Economii situaţia cere măsuri operative. FMI ne sugerează chiar că privatizarea trebuie să decurgă mai rapid", afirmă vicepremierul Valeriu Lazăr, citat de „Adevărul”.


Ziariştii de la „Timpul” observă ironic că în Republica Moldova de dreptul de a lua bani de la cetăţeni fără chitanţă beneficiază, „în mod legal”, deocamdată, numai preoții, medicii, profesorii de toate gradele, funcționarii de la primării, șefii de cimitire, judecătorii, procurorii, lucrătorii instituțiilor penitenciare, consilierii de toate gradele, deputații și miniștrii. „După cum opinează unii experți, reprezentanții societății civile vor cere extinderea cercului de cetățeni ai Republicii Moldova care să aibă dreptul de a încasa de la alți cetățeni ai RM bani fără chitanță”, se arată în „Timpul”.

Reporterii de la „Jurnal de Chişinău” au stat de vorbă cu mai mulţi părinţi care se plâng că elevii ar fi suprasolicitaţi la pregătirea temelor pentru acasă. „Băiatul meu este în clasa a VI-a la Liceul „Ion Creangă” din capitală. Sunt zile când timp de şase ore în şir îşi face temele, oboseşte, la multe sarcini nu înţelege condiţia. La limba română are două caiete cu teste, unul pentru exerciţii, plus manualul”, a declarat o mamă pentru „Jurnal de Chişinău”. În timp ce profesorii sunt de acord cu părinţii şi spun că nu fac decât să îndeplinească cerinţele curriculum-ului şcolar, Ministerul Educaţiei afirmă contrariul, accentuând că Curriculum-ul modernizat în anul 2010 este bine structurat, de suprasolicitarea elevilor fiind în mare parte de vină dascălii.


Comentariul lui Nicolae Negru din „Jurnal de Chişinău” este bazat pe constatarea că alegerile parlamentare din Ucraina au trecut neobservate în Republica Moldova. Referindu-se la viitorul statului vecin, Nicolae Negru susţine că este în interesul Republicii Moldova ca Ucraina să-şi recapete locul meritat în „inima” Europei. „Împreună cu Ucraina, şansele noastre de integrare europeană par mai mari, diminuându-se efectul negativ al factorului transnistrean. Prinsă ca o felie de sandviş între Ucraina şi Republica Moldova, Transnistria se poate pomeni în Europa fără să observe”, e de părere editorialistul.
XS
SM
MD
LG