Linkuri accesibilitate

Problemele comunitare. Cine le dezbate? Cine decide?


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Problemele de interes major pentru comunitate trebuie supuse unui referendum local.”

Igor Boţan: „Problemele de interes major pentru comunitate trebuie supuse unui referendum local, cel puţin, aşa spune articolul 175 din Codul Electoral. În situaţia pe care o avem în prezent în municipiul Chişinău, vedem că o parte a societăţii civile, oameni activi, protestează împotriva construirii unui locaş sfânt în faţa clădirii Kentford, în scuarul din faţa acestui edificiu şi cei care protestează invocă un şir de argumente care nu pot fi trecute cu vederea.”

Europa Liberă: Dar şi bunele intenţii trebuie scoase la referendum?

Igor Boţan: „Părerea mea este că construirea unei biserici este o bună intenţie, în pofida faptului că se aduc argumente precum că în Chişinău ar exista deja 94 de biserici. Eu cred că este o intenţie bună, nobilă, care poate fi susţinută, dacă cei care vor să construiască acest edificiu trec toate etapele unei dezbateri publice privind locul amplasării acestui locaş sfânt. Şi aici apar un şir de probleme care cred că au fost trecute cu vederea, inclusiv de primărie şi de primarul Dorin Chirtoacă, care acum se indignează. S-o luăm pe rând. Există Planul Urbanistic General care este un document foarte, foarte bun, elaborat şi ulterior adaptat, cu suportul unor experţi angajaţi inclusiv de UNDP, Organizaţia din Republica Moldova a Naţiunilor Unite…”

Europa Liberă: În acel plan figurează biserica litigioasă?

Igor Boţan: „În acel plan nu figurează biserica, dar acel plan schiţează cum ar trebui să arate municipiul Chişinău, peste 20 de ani, de exemplu, sau peste 15 ani, mai bine zis. În acel plan se acordă un spaţiu special pentru aşa-zisele spaţii verzi din Republica Moldova. Ori, aici există o problemă, fiindcă Agenţia Spaţiilor Verzi din municipiul Chişinău a dat aviz negativ deciziei primăriei de a oferi acest teren, acest scuar pentru construirea acestei biserici. A doua problemă este legată de context. Ştim foarte bine că există suspiciuni că în primărie nivelul de corupţie este foarte înalt. Acest lucru a fost confirmat chiar de primarul Dorin Chirtoacă. Din acest punct de vedere, trebuie să vedem cum a fost adoptată această decizie.”

Europa Liberă: Într-o declaraţie primarul spunea că s-a dat în arendă terenul.

Igor Boţan: „Dacă s-a dat în arendă, atunci el trebuie să fie folosit, astfel, încât destinaţia acestui teren să nu fie schimbată, peste 50 de ani, aşa cum se presupune. Şi Agenţia Spaţii Verzi spune foarte clar că acest scuar face parte din loturile destinate spaţiilor verzi. Iar dacă el a fost luat în arendă şi s-a achitat suma respectivă, cum atunci destinaţia acestui teren poate fi schimbată? Trebuie să aibă loc dezbateri.”

Europa Liberă: Dincolo de factologia ca atare în jurul acestui litigiu, eu, de fapt, vroiam să vă propun să discutăm dacă nu cumva este mai rezonabil, mai sănătos, mai productiv, să se consulte totuşi opinia publică, înainte de a se porni o chestiune magistrală, cum e această biserică, care iată, atinge foarte multe interese sau instalarea unui semafor, sau organizarea unui sens giratoriu, pentru că, până la urmă, tot autoritatea publică are de suferit, dacă întâmpină rezistenţă?

Igor Boţan: „În principiu, dumneavoastră aveţi dreptate, atunci când faceţi referinţă la necesitatea unui referendum în astfel de condiţii conflictuale, dar până la referendum e cale foarte lungă. Apoi referendumul este un lucru costisitor. Mai întâi, ar trebui să aibă loc dezbateri publice. Domnul primar Dorin Chirtoacă este adesea solicitat în studiourile televiziunilor, multiplelor televiziuni şi posturi de radio din Chişinău. Ar putea fi invitatul unor dezbateri cu participarea tuturor celor interesaţi, astfel încât cetăţenii să fie informaţi despre ce este vorba şi cât de necesară este această biserică pentru municipiul Chişinău. Sau ea este necesară doar pentru un grup de oameni, aşa cum se insinuează? După aceasta se poate recurge la un sondaj de opinii, pentru a nu declanşa un referendum care, aşa cum spuneam, este costisitor. Şi, finalmente, dacă nu se poate găsi un numitor comun, să se recurgă la un referendum local, pentru că este o problemă de interes major pentru comunitate şi, în baza acestui referendum, să se ia decizia.”

Europa Liberă: Pe de altă pare, trebuie să înţelegem şi situaţia jenantă a primăriei, a consiliului municipal care nu are timp de pierdut pentru orice hulubărie, cum s-a exprimat un consilier, să organizeze dezbateri şi referendumuri, când lucrurile trebuie să demareze în trombă.

Igor Boţan: „Este şi aceasta o problemă, dar în situaţia în care cetăţenii protestează, înseamnă că consilierii trebuie să găsească timp pentru dezbateri. Este vorba, până la urmă, de adoptarea unei decizii, care ulterior poate avea impact inclusiv asupra carierei politice a domnului primar. De aceea, domnul primar nu trebuie să se supere, ci trebuie să comunice cu cei care l-au votat. Cred că este cea mai bună decizie, să nu se grăbească.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG