Linkuri accesibilitate

Despre nedumerirea primarului Chirtoacă


Avem păreri diferite, noi şi primarul. O fi, pesemne, un semn al democraţiei acesta...



Deunăzi, primarul capitalei Dorin Chirtoacă a spus că e nedumerit şi chiar dezgustat de reacţia virulentă a presei la preconizata construcţie a unei biserici într-un părculeţ. În opinia edilului, presa a exagerat lucrurile, le-a atribuit o alură periculoasă-inacceptabilă. Dorin Chirtoacă a mărturisit că nu s-a aşteptat la o asemenea reacţie de vreme ce apariţia unui lăcaş sfînt pe strada Ştefan cel Mare i se pare mai mult decît îndreptăţită.

Mărturisesc şi eu că declaraţia aceasta a edilului m-a întristat foarte mult. M-a îngrijorat şi pe mine discrepanţa izbitoare dintre optica presei şi cea a primarului. Şi, ca să fiu sincer pînă la capăt, nu m-am aşteptat nici eu la o asemenea reacţie din partea lui Dorin Chirtoacă. Eu nu prea am înţeles la cine anume dintre ziarişti se referea edilul şi admit, prin urmare, că au fost unii colegi de breaslă mai răi şi mai vehemenţi. Dar ştiu bine şi faptul că în aceste zile d-lui Chirtoacă i s-au adus o sumedenie de argumente serioase pe care e greu să le ignori, dacă eşti bine intenţionat. Nu zic că invocarea de către primar a lui Ştefan cel Mare nu e în stare să ne sensibilizeze. Dar şi argumentele presei, începînd de la simpla constatare că construcţia bisericii într-un loc hiperaglomerat, cu sens giratoriu, e inoportună, mi se par temeinice.

Declaraţia primarului mă face să presupun că – în ciuda amînării pentru o vreme a construcţiei – proiectul făuririi unei noi biserici va fi realizat. E greu de presupus că nişte ziarişti îi pot opri pe edili şi pe coechipierii lor într-o ţară ca Moldova. Primarul nu are decît să-şi vadă de proiectul lui dubios, dar presa şi oamenii cărora le pasă vor mai trage nişte concluzii şi vor acţiona în consecinţă.

„Pentru mine chiar contează parcul acela!” mi-a spus un tînăr care a protestat împotriva construcţiei. Şi eu îl înţeleg pentru că şi pentru mine el contează. Tot aşa cum contează şi părculeţul de pe strada Sarmizegetusa în care s-au înfipt o altă biserică şi un butic dizgraţios. Asta e situaţia. Avem păreri diferite, noi şi primarul. O fi pesemne un semn al democraţiei acesta...
XS
SM
MD
LG