Linkuri accesibilitate

Președintele României a fost suspendat pentru a treia oară (Adevărul)


Firele se strîng tot mai clar în mâinile actualilor guvernanți.



Federatia Rusă trebuie sa platească un milion de euro despaguburi copiilor români din Transnistria carora li s-a desfiintat in mod abuziv scoala in limba materna. Aceasta este sentinta data de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in procesul intentat de 170 de elevi transnistreni. Editia centrala a ziarului „Adevărul”, care insoteste stirea cu un dosar al problemei, considera ca este un precedent foarte important. Continutul extrem de elaborat al sentintei ar fi de natura sa subrezeasca pozitia Rusiei in cadrul negocierilor 5+2 pentru rezolvarea conflictului secesionist.

Presedintele României a fost suspendat pentru a treia oara in acest an, prin neinvitarea sa la festivitatile de la Carei, prilejuite de Ziua Armatei, arata Grigore Cartianu tot in „Adevărul”. Seful statului - care este, prin constitutie, și comandantul suprem al fortelor armate - a primit invitatia cu totul de forma, chiar in ziua cu pricina. O a doua suspendare ar fi fost, considera comentatorul, si blocarea in vara a participarii presedintelui la Consiliul European, unde a fost prezent premierul Victor Ponta. Acesta ar fi ”uzurpat” prerogativele constitutionale ale functiei prezidentiale, mai spune Cartianu.

Firele se strang tot mai clar in mainile actualilor guvernanti, arata Cristian Câmpeanu intr-o analiza din „România liberă”. USL cauta ”prin toate mijloacele să-şi subordoneze TOATE instituţiile şi mecanismele statului şi să elimine sau să golească de putere instituţiile independente, pentru a instaura un regim autoritar-clientelar de tip rusesc”, scrie Campeanu. In opinia sa este o greseala sa fie creditata Alianta Romania Dreapta, formata in jurul Partidului Democrat Liberal, cu puterea de a intoarce lucrurile din drum. Nu, sperantele trebuie sa se lege de europarlamentarul Monica Macovei, cea care a condus comisia de etica din Alianta Romania Dreapta. Macovei a reusit un lucru fara precedent, si anume sa fie scoase de pe listele de candidati 12 nume, adica, citam, ”un grup de mafioţi ai sistemului”. Nu este deloc putin, considera comentatorul „României libere”.

Nici macar aceasta forma de optimism nu e de gasit la Mircea Cartarescu. In articolul saptamanal din „Evenimentul zilei”, Cartarescu anunta de-acum trei ani o apocalipsa inevitabila: leul se va prabusi, Romania nu va mai fi nici membra a Uniunii Europene, nici a Aliantei Nord-Atlantice.

Intre timp, tema solutiei monarhice se rostogoleste dupa principiul bulgarelui de zapada. Doi comentatori o imbratiseaza explicit astazi (Iulian Leca, ziare.com, Andrei Craciun, „Adevărul”). Hotnews furnizeaza un tablou amanuntit al pasilor care au condus aici si din care rezulta si cui apartine scenariul: Partidului Conservator si Partidului National Liberal in orice caz, printr-o serie intreaga de declaratii si gesturi, ale caror protagonisti sunt oameni politici, precum Crin Antonescu PNL, sau Calin Popescu Tariceanu, fostul premier liberal, dar si numerosi oameni de presa si artisti, puternic cultivati în zona de influenta a patronului de televiziune Dan Voiculescu.
XS
SM
MD
LG