Linkuri accesibilitate

De ce a înrăutățit BERD prognoza de creștere economică a României


Încetinirea din zona euro, declinul semnificativ al productiei agricole și incertitudinea politică sporită.



Ultimul raport al Băncii Europene de Reconstructie și Dezvoltare a înrăutățit prognoza de crestere economica a României pentru acest an de la 0,8, cît era estimarea din luna iulie, la 0,5 la suta.

Optimismul in legatura cu revenirea economiei authotne se afla doar in lozinicile electorale, fiindca in realitate România este dependenta de economia din zona Euro, care nu are sanse sa-si revina pe termen scurt si mediu, dupa cum spun majoritatea analistilor. Astfel de pilda exporturile catre Germania, Italia si Franta inseamna 40 la suta din totalul expeorturilor romanesti. Pe de o parte, oficialii de la Bucuresti nu au reusit sa reorienteze exporturile catre pietele asiatice, iar pe de alta parte productivitatea interna ramine scazuta pe fondul faptului ca mai multi mari investitori au plecat de pe piata romaneasca, iar bancile straine continua sa-si retraga capitalul din România.

Oricum intensificarea crizei din zona euro, cu proababilitate medie de materializare, potriviti Fondului Monetar International, ar avea un impact major asupra Romaniei, fiind posibila o scadere economica de 5 procente si o deprecirere a leului cu 15-20 la suta. Expertii Fondului au avertizat Bucurestiul asupra unor riscuri majore pentru Romania in perioada imediat urmatoare: agravarea crizei din statele care foloses euro, reactia negativa a politicienilor si populatiei fata de reforme, accesarea fondurilor europene sub asteptari si cu sanse mai mici sa se intimple posibilitate blocarii accesului la pietele financiare.

Deficitul bugetar al României a mai scazut anii trecuti de la sub 3 la suta inainte de 2008 la 9 la suta in 2009, iar in urma acestei contractii guvernul de dreapta de la Bucuresti a fost nevoit acum doi ani sa reduca salariile cu 25 la suta si sa creasca taxa pe valoare adaugata de la 19 la 24 la suta. Dincolo de aceste masuri, Romania nu are insa un plan care sa o scoata din aceasta criza, care pare nu doar sa se prelungeasca ci si sa se inrautateasca. Recent guvernul de stinga a taiat banii pentru mai multe investitii importante in favoarea unor masuri sociale.

Ultimul raport al Fondului Monetar International considera, totusi, ca România are nevoie de investitii massive in anii urmatori, de mai multi bani extrasi din fondurile europene si de reformarea companiilor de stat. Fara aplicarea acestor masuri economia romaneasca nu se va putea consolida pe termen lung, mai ales ca intreaga zona este contaminata, iar BERD prevede incetinirea cresterii economice pe tot continentul. In Europa Centrala si de Est, regiune din care face parte si Romania, cele mai multe state vor inregistra o cresrtere a Produsului Intern Brut mai redusa decit se anticipa, intrucit scenariul de baza pentru zona euro s-a inrautatit din nou, conform Raportului BERD.
XS
SM
MD
LG