Linkuri accesibilitate

Trei șefi la trei structuri și falsul optimism economic guvernamental


Retrospectiva săptămânii politice.



Directorul Agenţiei Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică, este de părere că înscăunarea şefilor la cele mai contondente instituţii de control probează vitalitatea Alianţei de guvernare.

Valeriu Vasilică: „Evenimentul central al săptămânii curente cade sub incidenţa proverbului „Mai bine mai târziu decât deloc”. Iar aceasta înseamnă că liderii Alianţei de guvernământ îşi fac cu încetul, mai bine mai târziu, decât deloc, îşi fac lecţia. Cred că şi-au reglat conturile, cred că şi-au tras cărţile. Cine ştie cum s-a produs această înţelegere între ei. Timp mai este. Cele 3 instituţii foarte importante, care sunt şi parte a reformei, dar şi mecanism de garantare a reformei. Încă mai este timp, cel puţin, până la alegerile din ’14, mai este timp să se manifeste.”

Europa Liberă: Toată lumea îşi pune o singură întrebare: dacă aceste instituţii într-adevăr vor fi aşa cum este scris în actele normative sau vor fi în continuare instrumente de promovare a unor interese conexe cu cele politice?

Valeriu Vasilică: „Vreau să cred că şi politicienii de la guvernare înţeleg că aceasta este şansa lor de a supravieţui, după alegerile din 2014. Dacă nu vor avea rezultate, vor cădea de la guvernare şi s-ar putea ca propriile mecanisme să-i înghită.”

Europa Liberă: Şi chiar aceste instituţii să se ocupe de ei?

Valeriu Vasilică:
„Da, şi chiar aceste instituţii. Sper că ei nu sunt atât de naivi ca să nu înţeleagă acest lucru. Poate că există legătură între evenimentul despre care discutăm şi faptul că, tot în această săptămână, un eurocomisar foarte important, cred că, pentru prima dată, a formulat o perspectivă reală de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Sper că este legătură între aceste două evenimente.”

*

Alina Ţurcanu de la cotidianul „Adevărul” presupune că votarea celor 3 conducători la pachet ar trăda cumva legămintele partinice ce li s-au impus, înaintea celor profesionale.

Alina Ţurcanu: „Pe de o parte, toată lumea ar trebui să fie mulţumită, să se bucure că, în sfârşit, în aceste 3 structuri, instituţii sunt numiţi şefi. Adică lucrurile pot continua pe un făgaş normal. Dar pare niţel cam suspectă, nu ştiu cuvântul potrivit, numirea la pachet a acestor oameni. Iarăşi am asistat la o numire pe criterii politice şi aceasta este regretabil. Mă refer aici, mai ales, la CNI-ul nostru, care ar trebui să verifice toate declaraţiile pe venit ale demnitarilor. Este regretabil că nu a fost numită în această funcţie Cristina Cojocaru, care era agreată de societatea civilă. Nu am nimic cu domnul Donciu, îl cunosc ca pe un profesionist bun. Dar e o persoană numită de un partid, până la urmăm chiar dacă nu s-a declarat direct acest lucru.”

Europa Liberă: Dar politicienii spun că astfel amanetează responsabilitatea lor politică în faţa electorilor, că de la alţii nu au cum să ceară.

Alina Ţurcanu:
„N-aş fi de acord. Eu cred, mai degrabă, că fiecare şi-a numit omul lui, ca să fie sigur, că, în caz de ceva, poate interveni cumva şi aici.”

*

Publicistul Dumitru Ciubaşenco de la revista „Panorama”, consideră că hârtia de turnesol a săptămânii curente a fost intervenţia vicepremierului Lazăr.

Dumitru Ciubaşenco: „În opinia mea, cel mai important eveniment al săptămânii este declaraţia ministrului de economie, domnul Valeriu Lazăr, despre scăderea economică în continuare. Deci, domnul Lazăr a intrat, de fapt, în contradicţie cu poziţia guvernului şi a Ministerului Finanţelor, care spun că, în acest an, PIB-ul va creşte cu 3%, iar la anul viitor cu 5%. Domnul Lazăr spune că ar fi bine să avem 1% anul acesta şi 3,5% în anul 2013. Deci, domnul Lazăr, probabil, ştie situaţia din economie mai bine şi încearcă din timp să asigure spatele. Când economia va cădea mai departe, el o să spună că vedeţi eu v-am avertizat şi nu este vina mea. Au fost şi alte cifre. Departamentul Statisticii a spus că agricultura a scăzut cu 21%, în primele 9 luni ale anului. Şi această scădere va continua şi mai departe.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că bugetul pentru anul 2013 stă pe bază şubredă?

Dumitru Ciubaşenco:
„Asta înseamnă că bugetul, fiind calculat pe o bază falsă, de fapt, a recunoscut-o şi domnul Lazăr, nu este realist. Nu va fi creşterea economică respectivă. Respectiv nu vor fi acumulări în buget, nu vor fi cheltuieli şi bugetul nu va fi realizat în formula adoptată şi va fi nevoie să fie revizuit.”

Europa Liberă: De ce guvernul procedează în felul acesta, cum credeţi?

Dumitru Ciubaşenco:
„Nu ştiu dacă guvernul se autoînşeală, dar este clar că guvernul amăgeşte populaţia, probabil, pe donatorii externi, ca să insufle optimism fals. Şi, bazându-se pe acest optimism fals, să obţină nişte fonduri din străinătate.”
XS
SM
MD
LG