Linkuri accesibilitate

Demisia purtătorului de cuvînt al Uniunii Creştin-Sociale (bavareze), CSU, Hans Michael Strepp.


În Germania s-a declanșat un nou scandal în care figurează politicienii și presa. La câteva luni de când președintele federal și-a dat demisia după ce a cerut unui ziar să nu publice un articol care-l arăta prea apropiat de un om de afaceri controversat, un caz similar cutremură acum cel mai conservator dintre partidele parlamentare germane, Uniunea Social-Democrată din Bavaria. Relatează de la Berlin William Totok.

Uniunea Creştin-Socială (bavareză), sora mai mică a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarei Merkel caută să-şi salveze imaginea. La prînz s-a anunţat în capitala bavareză că purtătorul de cuvînt al Uniunii Creştin-Sociale, Hans Michael Strepp, a demisionat.

Strepp a devenit în ultimele zile ţinta unui tir de critici, după ce s-a aflat că acesta a încercat să determine redacţia canalului doi al televiziunii publice germane, ZDF, să nu transmită o relatare despre congresul Partidului Social-Democrat (SPD) din Bavaria. Politicienii Creştin-Sociali bavarezi au încercat să nege incidentul. Redacţia postului de televiziune, însă, a respins explicaţiile şi a confirmat într-un comunicat relatările care deveniseră publice.

ZDF-ul îşi reconfirmă afirmaţiile potrivit cărora Strepp a sunat duminică seara redacţia de ştiri (Heute-journal) punînd sub semnul întrebării relatarea programată despre congresul regional al social-democraţilor care urma a fi difuzată.” Strepp a negat totul.

Primul ministru bavarez şi preşedinte al Uniunii Creştin-Sociale, Horst Seehofer, a declarat postului de radio „Bayerischer Rundfunk” că dacă se confirmă relatările despre încercarea lui Strepp de a împiedica televiziunea să transmită o relatare, acest fapt ar fi inacceptabil.

Gestul lui Strepp le pare mai mult decît inacceptabil şi social-democraţilor. În opinia lor încercarea de suprimare a unei relatări constituie un scandal politic de proporţii. Primarul social-democrat al capitalei bavareze, München, Christian Ude, nu şi-a ascuns indignarea, afirmînd azi dimineaţă într-o declaraţie pentru televiziunea bavareză:

„Sunt curios care vor fi consecinţele Uniunii Creştin-Sociale dacă acuzaţiile formulate de televiziunea ZDF se vor confirma.”

Între timp s-a confirmat şi învinuirea că Strepp a încercat să intervină şi pe lîngă redacţia canalului 1 al televiziunii publice germane, ARD. Postul TV a dat publicităţii conţinutul unui SMS pe care Strepp l-a trimis unui redactor cu scopul de a afla dacă se va transmite ceva în legătură cu reuniunea opoziţiei social-democrate.

Încercările lui Strepp de intervenţie prin uşa din dos, cu scopul de a opri o relatare despre opoziţie, se explică prin faptul că anul viitor în Bavaria vor avea loc alegeri regionale. În sondaje, social-democraţii au şanse foarte bune, iar conservatorii creştin-sociali ar dori să împiedice ascensiunea opoziţiei.

Mai mulţi politicieni consideră intervenţia lui Strepp drept un atac asupra libertăţii presei. Uniunea Jurnaliştilor (DJV) a cerut înăsprirea reglementărilor privind posibilităţile unor politicieni de a influenţa mass-media publică. Astfel, Uniunea propune stabilirea exactă a numărului de politicieni care fac parte din consiliile de administraţie a posturilor publice de radio-televiziune. În aceste consilii sunt cu mult prea mulţi politicieni, a declarat azi dimineaţă preşedintele Uniunii Jurnaliştilor într-un interviu cu ARD; uneori aceştia cred că aceste posturi sunt proprietatea lor.
XS
SM
MD
LG