Linkuri accesibilitate

Sclavi pe plantaţiile de tutun din Ucraina (Ziarul de Gardă)


Nerespectarea drepturilor religioase rămâne o problemă în R.Moldova (Panorama)

„Timpul” notează că Republica Moldova se află pe un rușinos loc fruntaș într-un clasament european al traficului de persoane. Lipsa posibilității de a munci legal în străinătate îi determină pe mulți moldoveni, mai ales femei, să intre în capcanele traficanților de carne vie, mulți dintre conaționalii noștri ajungând să fie folosiți ca sclavi în cele mai umilitoare domenii de activitate. „Fie că vorbim despre prostituție sau de munci necalificate, considerate nedemne de către locuitorii din țările de destinație, dorința de a câștiga rapid un ban în plus transformă R. Moldova în pepinieră pentru traficanții de persoane”, se arată în articolul .

Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” scoate la iveală faptul că peste 60 de cetăţeni ai R. Moldova au căzut în capcana unei reţele specializate în business-ul cu tutun din regiunea Herson, Ucraina. Oamenii şi-au lăsat acasă familiile în sărăcie, unii cu copii de un an sau cu copii chiar bolnavi de cancer, şi au lucrat pe plantaţiile de tutun fără să primească o grivnă. „Am trăit cu şobolanii în vagoane şi barăci... Ne bucuram când vedeam o maşină care se ducea spre cimitir, că poate ne dădea ceva să mâncăm. Dacă maşina nu oprea la cimitir, treceam drumul şi răscoleam în gunoi ca să găsim ceva de mâncare...”, acestea sunt doar unele dintre mărturiile înspăimântătoare ale victimelor care au scăpat de „închisoarea din Tavria”.


Candidatura lui Mihai Balan la funcţia de şef al SIS va fi propusă Parlamentului spre aprobare, anunţă cotidianul „Adevărul”. În articol se arată că deşi Comisia Juridică a Parlamentului a avizat pozitiv proiectul de numire a lui Mihai Balan la conducerea SIS, Comisia de Securitate Naţională a dat aviz negativ. Ultimul cuvânt va fi spus de Legislativ. Fostul director SIS Valeriu Pasat crede că Mihai Balan este cea mai bună candidatură posibilă, indiferent de cine a promovat-o. „Îl cunosc şi pot spune doar lucruri bune despre el, dar nu-l invidiez. Are o misiune complicată – depolitizarea SIS”, a precizat Pasat.

Publicaţia de limbă rusă „Panorama” constată că nerespectarea drepturilor religioase rămâne o problemă în Republica Moldova. „Reprezentanţii cultelor se confruntă şi astăzi cu zeci de cazuri de discriminare. Oamenii se plâng că sunt izgoniţi din sate, insultaţi public şi chiar agresaţi. În articol se menţionează că statul oferă o atenţie mai mare Bisericii Ortodoxe din Moldova în comparaţie cu cele 33 înregistrate oficial. Bunăoară, doar mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir, beneficiază de paşaport diplomatic şi de maşină de serviciu cu numere de înmatriculare guvernamentale.
XS
SM
MD
LG