Linkuri accesibilitate

Listele electorale – un talmeş-balmeş


Prof. Alexandru Călinescu, vorbind la Europa Liberă
Prof. Alexandru Călinescu, vorbind la Europa Liberă

După mai bine de două decenii de democraţie ne aşteptam totuşi la altceva.

Partidele politice se află acum pe ultimii metri în ceea ce priveşte listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Doar alianţa de centru-dreapta a avut iniţiativa unei comisii de etică al cărei rol este să filtreze candidaturile; vom vedea în ce măsură comisia va îndeplini nu numai un rol consultativ. Altfel, lista – probabilă – a candidaţilor suscită cîteva observaţii rapide. În primul rînd, e de notat faptul că se regăsesc multe nume din aşa-numiţii „traseişti”, politicieni care trec fără complexe de la un partid la altul, în funcţie doar de interesele personale şi în absenţa oricăror coduri de morală sau de autentică afiliere ideologică. În legislatura 2008-2012 aproape 100 de parlamentari, 97 mai precis, şi-au schimbat cel puţin o dată apartenenţa de partid. Cifra este uriaşă, şi dă seama despre inconsistenţa politicii româneşti. A doua observaţie – parlamentarii din Uniunea Social-Liberală cu dosare penale pe rol rămîn pe liste, arătînd în continuare acelaşi dispreţ faţă de ceea ce înseamnă lege şi rigoare etică.

Un fenomen interesant este candidatura, din partea Uniunii Social-Liberale, a unor patroni media, cum ar fi Dan Voiculescu ori Sebastian Ghiţă, sau a unor moderatori de talk-show-uri precum Rareş Bogdan şi Gabriela Firea. Se confirmă, astfel, acapararea de către USL a unei mari părţi din mass-media şi se confirmă, totodată, că multe emisiuni care jucau comedia echidistanţei erau de fapt profund partizane. Mai găsim, în special pe listele Partidului Naţional Liberal, o serie de nume de intelectuali care s-au remarcat prin prestaţiile lor anti-Băsescu la diferite emisiuni de televiziune. E vorba de profesorii Daniel Barbu şi Vlad Nistor, de cineastul Sorin Ilieşiu, de jurnalistul Sorin Roşca Stănescu şi de venerabilul academician, istoricul Dinu C. Giurescu. Probabila lor prezenţă în viitorul parlament ar putea fi ilustrată prin titlul unei celebre schiţe de Caragiale, Răsplata jertfei patriotice: au „combătut” pe platourile de televiziune, s-au remarcat prin discursul furibund împotriva preşedintelui Băsescu, partidul îi răsplăteşte acum pentru zelul lor. În aceeaşi categorie ar intra şi doi foşti prim miniştri, Petre Roman şi Victor Ciorbea, şi ei ostaşi devotaţi pe micul ecran şi convertiţi peste noapte la liberalism, la fel ca sinistrul personaj Gigi Becali, patronul clubului de fotbal Steaua, a cărui mîrlănie şi ale cărui derapaje rasiste şi sexiste sînt de acum legendare. Dar ce contează? Se pare, consideră liderii USL, că Becali aduce voturi aşa că scopul scuze mijloacele.

Din acest talmeş-balmeş se va alege viitorul parlament: după mai bine de două decenii de democraţie ne aşteptam totuşi la altceva.
Previous Next

XS
SM
MD
LG