Linkuri accesibilitate

Exporturile moldoveneşti blocate de birocraţie şi corupţie


Guvernul trebuie să înlăture barierele instituţionale care inhibă competitivitatea.

Parlamentul de la Chişinău urmează să voteze în ultima lectură bugetul pentru anul 2013. El a fost constituit cu premiza unei creşteri economice de 5%. In proiectul legii bugetului se prevede o majorare cu 10% a importurilor si cu 13% a exporturilor. Însă, balanţa comerciala va continua sa fie inclinata puternic de importuri. Ce masuri de încurajare a exporturilor se vad în bugetul de stat pentru anul viitor, a încercat sa afle Alla Ceapai:

Chiar dacă se prognozează o creştere a exporturilor pentru anul viitor, balanţa comercială nu se va schimba esenţial. Directorul Centrului analitic independent Expert-Grup, Valeriu Prohniţchi, spune că din moment ce nu putem deocamdată renunţa sau diminua ceea ce importăm, în mare parte energie electrică şi gaz natural, stimularea exporturilor e posibilă doar prin nişte politici eficiente:

Valeriu Prohnitchi
Valeriu Prohnitchi
„Reţeta este demult cunoscută. În primul rând, înlăturarea acelor bariere care sunt în interiorul Republicii Moldova. Pentru că exporturile moldoveneşti sunt inhibate nu atât de barierele de protecţie înaltă care ar exista spre exemplu în Uniunea Europeană sau în Rusia, cât de faptul că vama nu funcţionează în mod adecvat, este o corupţie înaltă, companiile suferă din cauza faptului că nu au acces la resurse creditare care să le permită să menţină fluxurile lor financiare internaţionale. Este şi problema companiilor să devină mai competitive. Guvernul, în primul rând, ar trebui să înlăture barierele instituţionale care împiedică această competitivitate, e vorba de corupţie, de birocraţie, deci o serie de chestiuni care nu au treabă cu bugetul.”

Expertul economic de la Institutul „Viitorul”, Alexandru Fală, spune că Republica Moldova, fiind membră a Organizaţii Mondiale a Comerţului, nu poate stimula exportul prin măsuri fiscale directe, cum ar fi subvenţionarea exportului. Însă măsuri indirecte de susţinere a exportatorilor ar trebui prevăzute în bugetul de stat, crede Alexandru Fală:

Alexandru Fală
Alexandru Fală
„Să organizăm mai multe expoziţii a produselor autohtone în străinătate, să creăm nişte baze de date privind produsele ce pot fi importate în Republica Moldova ca să le putem cumpăra la un preţ mai redus sau să furnizăm anumite baze de date privind potenţiali exportatori sau agenţi economici din Republica Moldova altor ţări, până la urmă produsele noastre trebui să fie bune în exterior şi în interior datorită calităţilor, datorită unor scheme mai bune de management mai bun, datorită unor inovaţii, calificării mai înalte a oamenilor.”

Deşi în bugetul de stat este prevăzut un fond pentru promovarea exporturilor, valoarea acestuia este destul de modestă, notează experţii. Cei aproape 1 milion de lei sunt suficienţi doar pentru organizarea unor expoziţii sau târguri autohtone. Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă consideră că reducerea termenului de restituire a impozitelor de export, începând cu anul viitor, este o încurajare pentru exportatori:

Veaceslav Ioniţă
Veaceslav Ioniţă
„Mulţi spun că 45 de zile e mult şi că trebuie să fie 30 de zile, - şi în agricultură s-a redus termenul, - dar foarte multă lume uită că până nu demult era un termen de 90 de zile şi oamenii greu îşi restituiau banii. Acesta cred că ar fi cel mai important instrument – restituirea la termen, fără proceduri birocratice, fără alte momente urâte a impozitelor la exportul de bunuri şi servicii.”

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în prima jumătate a anului curent, exporturile au crescut cu circa 6%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cota-parte a exporturilor în ţările UE, pentru 8 luni ale acestui an, constituie 47%, iar în ţările CSI - circa 42%.
Previous Next

XS
SM
MD
LG