Linkuri accesibilitate

William Moser: Indiferent de rezultatele alegerilor, Statele Unite vor continua să sprijine R.Moldova


Ambassadorul William Moser, ULIM.
Ambassadorul William Moser, ULIM.

Ambasadorul american la ULIM.

Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, William H. Moser, a ţinut astăzi o prelegere la Universitatea Liberă Internaţională despre alegerile prezidenţiale americane, care vor avea loc la 6 noiembrie. Studenţii de la ULIM au fost interesaţi mai mult de politica externă a Statelor Unite, iar în discursul său diplomatul american a menţionat că indiferent cine va câştiga scrutinul actualul preşedinte Barack Obama sau contracandidatul său republican, Mitt Romney, Statele Unite vor continua să sprijine Republica Moldova. Detalii are Diana Răileanu:

„Suntem încântaţi de progresele înregistrate de Republica Moldova şi în continuare o să vă sprijinim să construiţi o societate prosperă”, a spus în faţa studenţilor Universităţii Libere Internaţionale, ambasadorul William H. Moser. Oficialul american le-a vorbit tinerilor despre mizele scrutinului din 6 noiembrie, dar şi eforturile depuse de candidaţi pentru a obţine voturile alegătorilor.

Bunăoară, explică William Moser, dacă ar fi fost zilele acestea acasă, în statul Carolina de Nord, zilnic i-ar fi bătut la uşă voluntari ai Partidului Democrat sau cel Republican pentru a-i explica de ce trebuie să-şi dea votul pentru Barack Obama sau Mitt Romney.

După ce a ascultat prelegerea ambasadorului Moser, studenta în anul I, Tatiana Rotari, a rămas cu impresia că partidele din Republica Moldova ar fi restanţiere la capitolul „dialog cu alegătorii”:

„Politicienii moldoveni sunt închişi. Ar putea să înveţe de la colegii săi americani să fie mai deschişi şi apropiaţi de oameni. E o vorbă: „modestia înfrumuseţează omul”. E limpede însă că din cauza unui astfel de comportament au de pierdut în alegeri. Să fi discutat mai mult cu poporul la sigur oamenii ar fi predispuşi să-i voteze fără să stea mult pe gânduri.”

Artur Lupu
Artur Lupu
În timpul prelegerii, studenţii au putut să-i adreseze întrebări ambasadorului Moser. Artur Lupu, de exemplu, a fost interesat să afle dacă pentru Republica Moldova ar fi mai favorabilă o administraţie democrată sau una republicană?

Răspunzând, ambasadorul american a menţionat că indiferent dacă viitorul preşedinte SUA va fi Barack Obama sau Mitt Romney, Republica Moldova va avea parte de acelaşi sprijin ca până acum.

Un astfel de răspuns l-a mulţumit pe Artur Lupu şi iată de ce: „America oricum îşi va manifesta interesul asupra Moldovei şi eu cred că asta e cel mai bine pentru noi. Oricum, peste două săptămâni totul va fi clar.”

În discursul ţinut în faţa studenţilor de la ULIM, ambasadorul Moser a amintit că astăzi se împlinesc 20 de ani de la semnarea aşa-numitului Act de Susţinere a Libertăţii între Republica Moldova şi Statele Unite. Prin această lege, guvernul de la Chişinău a primit din partea SUA asistenţă în valoare de 550 milioane dolari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG