Linkuri accesibilitate

FSB și deputații Dumei redefinesc sintagma „înaltă trădare”


... Orice activitate care amenință „ordinea constituțională, suveranitatea, integritatea teritorială și de stat” a Rusiei.


Duma de Stat a Rusiei a sprijinit marți un proiect de lege care extinde definiția penală a „înaltei trădări” așa încât să acopere nu doar spionajul. Criticii spun că ar fi o nouă măsură pentru suprimarea disidenței față de regimul lui Vladimir Putin.

Duma de Stat a aprobat cu 375 de voturi la 2 noua definiție a „înaltei trădări”. Dacă amendamentul devine lege, „înaltă trădare” va putea fi considerată orice activitate care amenință „ordinea constituțională, suveranitatea, integritatea teritorială și de stat” a Rusiei.

Astăzi, definiția din acest articol penal care atrage pedepse de până la opt ani de închisoare se referă doar la spionaj și alt tip de ajutor pentru țări străine de natură să aducă atingere securității externe a Rusiei.

Noul proiect propus de Serviciul Federal de Securitate, FSB, califică drept înaltă trădare și „acordarea de ajutor financiar, tehnic, de consultanță sau de altă natură” unui stat sau organizații străine.

Activistul Pavel Chikov care conduce grupul pentru drepturile omului din Rusia, „Agora”, a declarat serviciului rusesc al Europei Libere că, potrivit definiției noi, va putea fi considerată crimă orice plângere adresată de ruși unor organisme internaționale.

„O plângere la Comisia ONU pentru Drepturile Omului sau la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, de exemplu, care ar conține informații amenințătoare la adresa securității Rusiei după părerea FSB-ului devine în esență înaltă trădare”, spune Chikov.

Un punct de vedere asemănător a exprimat și avocatul
Vladimir Lukin
Vladimir Lukin
parlamentar, Vladimir Lukin, care a fost numit de președintele Vladimir Putin. Lukin s-a alăturat criticilor spunând că amendamentul contravine legilor internaționale și Constituției ruse pentru că definiția este prea largă.

În Duma de Stat, deputații partidului de opoziție „O Rusie Justă”, care au votat împotrivă, au spus că această definiție va însemna că aproape orice cetățean al Rusiei care ține vreo legătura cu vreun străin va putea fi acuzat de trădare de țară.

Amendamentele mai trebuie aprobate în camera superioară a Parlamentului rus, Consiliul Federației, iar apoi trimise la promulgare președintelui Vladimir Putin.

Ele vin după o serie de alte inițiative anul acesta, care înăspresc pedepsele pentru proteste neautorizate și restricționează activitatea organizațiilor societății civile sprijinite financiar de peste hotare. De exemplu, Moscova a dispus, de luna aceasta, închiderea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, USAID, acuzând Washingtonul că ar folosi-o ca să se amestece în politica rusă și să influențeze alegerile.

De asemenea, amendamentul a fost introdus pe fundalul anchetei penale împotriva câtorva lideri ai opoziției ruse acuzați de complot pentru organizarea protestelor antiguvernamentale în masă.

Marți, a fost pus sub acuzare în acest dosar și consilierul unui
Leonid Razvozzhaev
Leonid Razvozzhaev
deputat al Dumei de Stat. Consilierul Leonid Razvozzhaev s-ar fi predat de bună voie Comitetului pentru Investigații și ar fi mărturisit că un oficial georgian ar fi finanțat prima mare demonstrație de protest a opoziției ruse din luna mai, la inaugurarea președintelui Putin. Avocata inculpatului spune însă că clientul ei ar fi fost răpit la Kiev, torturat și adus împotriva voinței sale la Moscova pentru anchetă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG