Linkuri accesibilitate

Cazul avocatului Magnițky reluat de Parlamentul European


Imagine din închisoarea Butyrska de la Moscova
Imagine din închisoarea Butyrska de la Moscova

O rezoluție cere sancțiuni împotriva celor vinovați de moartea în închisoare a avocatului rus.


Impunerea acestor sanctiuni ar pune presiune pe Moscova sa depuna eforturi in impunerea statului de drept, se spune intr-o rezolutie nelegislativa adoptata marti, la Strasbourg, de Parlamentul European. Membrii legislativului comunitar au cerut guvernelor europene reprezentate in Consiliu sa alcatuiasca o lista cu oficialii rusi responsabili pentru moartea lui Magnițky si pentru hartuirea familiei acestuia.

„In loc sa raspunda pentru aceste fapte in fata justitiei, aceste persoane ocupa inca pozitii in administratia centrala, calatoresc in UE, isi cheltuiesc banii murdari in UE, cumpara proprietati in UE si isi educa odraselel la scoli din UE” a spus Kristiina Ojuland, europarlamentara liberala din Estonia, autoare a rezolutiei.

Menirea acestor sanctiuni, au explicat si alti europarlamentari, ar fi aceea, ca prin intermediul lor UE ar putea sa determine Rusia sa faca eforturi reale pentru imbunatatirea climatului de impunitate care domneste in aceasta tara.

„Parlamentul cere Consiliului sa se angajeze impreuna cu Rusia pentru a stopa raspandirea coruptiei si pentru a obtine garantii ca sistemul judiciar nu poate fi folosit in scopuri politice”, se arata in document.

„Este un caz de abuz grav asupra legii si a drepturilor omului. Sprijinim inititiva Parlamentului European,” a declarat in numele Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa si de securitate, comisarul european pentru dezvoltare Andris Piebalgs.

„Cazul avocatului Magnițky”, spune textul documentului, „este doar unul dintre cele mai bine documentate cazuri de acest tip si lasa sa se intrevada dispretul fata de drepturile omului si abuzul de putere al responsabililor cu aplicarea legii din Rusia”.

Sergei Magnițky a murit in noiembrie 2009 dupa ce a petrecut aproape un an intr-un centru de detentie provizorie. Acesta fusese arestat sub acuzatia de coruptie de rang inalt si furt din avutul public. Magnițky, caruia i-ar fi fost refuzat tratamentul medical, a murit cu 8 zile inainte de proces.
XS
SM
MD
LG