Linkuri accesibilitate

România a intrat nepregatita in Uniunea Europeana este concluzia comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule


România a intrat nepregatita in Uniunea Europeana este concluzia comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule, unul dintre foarte putinii oficiali de la Bruxelles care a indraznit sa spuna direct acest lucru.

Acest lucru inseamna ca institutiile democratice nu erau suficient dezvoltate, ca justitia nu era inca pe picioarele ei, că politicul era prioritar in aproape orice domeniu si ca exista o oligarhie bazata pe structurile politice. Lucrurile au ramas relative neschimbate intre timp, cu exceptia faptului ca Parchetul anticoruptie a inceput sa functioneze independent, că Parchetul general a avut curaj sa inceapat anchete complicate si că instantele juridice au dat sentinte la condamnare pentru oameni extrem de infleunti, precum fostul premier Adrian Nastase.

Dar, cu toate ca aceste instituții juridice au inregistrat progrese, România nu a cunoscut un proces paralel de modernizare, iar fondurile europene nu au putut fi folosite pentru progresul tarii. Lipseste in continuare o autoritate central de gestionare a acestor fonduri care sa aiba un sprijin politic consistent si sa fie cu adevarat utile. In România, insa, fondurile europene au luat locul privatizarilor facute pe ochi frumosi și aceeasi elita care s-a imbogatit dupa 1989 a stiut si cum sa profite de acesti bani.

Coruptia si neregulile din economie nu au fost inca stirpite, de aceea s-a ajuns la situatia atipica in care in una din cele egalitariste tari din lume, potrivit politologului britanic Tom Gallagher, 300 de oameni controleaza in jur de 30% din Produsul Intern Brut.

România a devenit membra a Uniunii Europene in 2007, dar sistemul democratic al tarii a involuat in mai multe domenii, astfel de pilda accesul la surse alternative de informare a fost pus de mai multe ori sub semnul intrebarii in ultimii ani, fiindca mass-media este controlata de citeva familii de mogului, oameni care detin canale media importante, dar care au deasemenea interese multiple in economie si politica.

Trei dintre patronii unor televiziuni de stiri candideaza la alegerile generale din decembrie. Selectia politica, pe de alta parte se face tot mai mult in functie de criteria economice, in dauna competentei, iar exemplul cel mai relevant in acest sens este sic el mai recent: patronului echipei Steau, Gigi Becali care a primit un loc de candidat pe listele Liberalilor. Gigi Becali a anuntat inca inainte de a fi primit in PNL ca el si rudele sale vor face donatii importante partidului, daca va primi un loc eligibil.

Din 2008 de cind s-a trecut la un sistem de vot uninominal hibrid, Parlamentul Romaniei este mult mai fragil si mai lipsit de profesionisti. Din cauza că politicienii nu mai sint aproape deloc dependent de partide, ci dimpotriva partidele sint dependente de finantarile lor, anul acesta pentru prima data in istoria ultimilor 20 de ani s-a schimbat majoritatea guvernamentala fara alegeri, doar ca efect al transhumantei politice.

Suspendarea presedintelui Traian Basescu, asta vara de catre Parlament, prin schimbarea rapida a unor legi inclusive din domeniul justitiei, reglementarii si Curtii Constitutionale demonstreaza odata in plus fragilitatea sistemului democratic din România si faptul ca tara nu este nici acum pregatita sa faca parte din UE.
XS
SM
MD
LG