Linkuri accesibilitate

Premierul despre preţul gazului, numirea lui Andrei Galbur ambasador în Rusia şi perspectiva dialogului cu Tiraspolul.


Europa Liberă: Aţi avut această convorbire telefonică cu omologul dumneavoastră rus, Dmitri Medvedev. Pare-se că menţineţi dialogul la cel mai înalt nivel pe agenda molo-rusă. Prioritar ce ar fi astăzi în cooperarea bilaterală?

Vladimir Filat
Vladimir Filat
Vlad Filat: „Sigur, această menţiune este una absolut corectă. Menţinem dialogul. Avem discuţii periodice. Vorbim despre problemele pe care le avem pe agenda bilaterală. Este vorba de dimensiunea economică, culturală, umanitară, în general. Astăzi am făcut un schimb de păreri vizavi de implementarea înţelegerilor pe care le-am avut în cadrul vizitei efectuate la Moscova, dar şi a întâlnirii pe care am avut-o la Ialta. I-am mulţumit pentru decizia finală care ţine de deschiderea terminalului vamal din Breansk. Şi desigur, am discutat despre progresul pe care îl avem în negocierile care ţin de relaţiile noastre pe dimensiunea energetică. Am făcut un schimb de păreri, inclusiv de deciziile care au fost luate în cadrul Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice din Muntenegru. Noi ne-am expus foarte clar poziţia. Urmează ca procesul de negocieri să continue, aşa cum l-am administrat până în prezent, cu argumente şi urmărind scopul de a semna un contract de livrare a gazelor naturale din Federaţia Rusă către Republica Moldova, în cantitate suficientă, calitativ şi la preţ accesibil pentru cetăţenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Aţi convenit până când vor continua negocierile privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova?

Vlad Filat: „Sigur, obiectivul este cât mai curând posibil să semnăm acest acord, inclusiv datorită faptului că, începând cu 1 ianuarie 2013, expiră prelungirea contractului, care este la ora actuală. Înţelegerea este din ambele părţi. Urmează să continuăm să muncim şi să realizăm un compromis.”

Europa Liberă: Moscova a acceptat amânarea, chiar dacă cerea derogarea Pachetului Energetic European?

Vlad Filat: „Aici nu este vorba de acceptare sau neacceptare. Este un cadru pe care-l avem la ora actuală, reieşind şi din această amânare, până în 2020, care trebuie să servească condiţii, în vederea semnării acordului.”

Europa Liberă: Domnule premier, restructurarea ar fi mai grea, preţul la gaze ar fi mai greu? Ce ar fi mai dificil în aceste negocieri?

Vlad Filat: „Totul este complicat, având în vedere şi datoriile pentru gazele naturale livrate deja. Este vorba şi de restructurarea întreprinderii. Este vorba şi de formula de calcul care trebuie să stea la baza formării preţului. Deci, este un proces complex şi nu este unul uşor.”

Europa Liberă: Acum se discută cu ucrainenii preţul gazelor naturale. Dacă ucrainenii obţin un preţ mai mic, Moldova ar avea mai multe şanse sau aceasta nu contează?

Vlad Filat: „Noi avem discuţii bilaterale. Nu legăm aceste negocieri de alte negocieri pe care le are Federaţia Rusă. Noi avem argumentele noastre. Şi, încă o dată, nu este vorba doar de preţ. Este absolut greşit să ne legăm, în cadrul acestui proces, doar de componenta preţ. Avem nevoie de o soluţie la toate întrebările care sunt şi ne interesează ca, după semnarea acordului, noi să avem claritate şi toate întrebările care sunt să aibă şi rezolvare.”

Europa Liberă: În caz că nu se semnează acordul, Moldova va importa gaze în baza contractului vechi?

Vlad Filat: „Suntem în situaţia în care să privim optimist în faţă. Eu nu vreau să discut reieşind din nesemnare. Eu sper că noi vom reuşi să semnăm acest acord. În cazul în care vor apărea noi evoluţii, vom asigura transparenţa necesară şi vom informa populaţia. Acum suntem implicaţi plenar în acest proces de negocieri, pentru a semna Acordul de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule premier, astăzi aţi anunţat numele candidatului pentru funcţia de ambasador al Republicii Moldova la Moscova. De 6 luni tot se aşteaptă să fie cunoscut acest nume. V-aţi oprit, aşa cum aţi spus dumneavoastră, la un diplomat şi nu la un politician. De ce e mai important aceasta pentru Chişinău?

Vlad Filat: „Domnule Andrei Galbur este un diplomat de carieră. Din anul 1995, activează în cadrul Ministerului de Externe. Am avut posibilitatea, de nenumărate ori, să văd capacitatea dânsului, în exercitarea atribuţiilor funcţionale. Iar vizavi de necesitatea ca în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova, în calitate de ambasadori şi nu doar de ambasadori, să fie diplomaţi de carieră, este o necesitate. Ambasadorii, dar şi toţi diplomaţii, trebuie să-şi facă datorita, promovând interesul naţional al Republicii Moldova, într-o manieră profesionistă. Şi desigur cu mai puţine ambiţii politice. Este o candidatură care răspunde rigorilor, obiectivelor, are calităţile necesare pentru a fi un bun ambasador al Republicii Moldova, în Federaţia Rusă. Această candidatură a fost discutată şi cu colegii din Alianţă. Deci, avem înţelegerea perfectă între noi. Urmează ca procedurile necesare să fie respectate şi ca domnul Galbur cât mai curând posibil să intre în exerciţiul funcţiunii.”

Europa Liberă: Să ne vorbiţi şi despre ultimele evoluţii pe marginea problemei transnistrene. Consideraţi că sunt succese? Asupra căror momente aţi vrea să se insiste în continuare?

Vlad Filat: „Suntem departe de a vorbi despre succese, însă paşi concreţi în acest proces vital pentru ţara noastră, de reglementare a conflictului transnistrean, care să ducă la reîntregirea ţării, avem. Domnul vicemprim-ministru, domnul Carpov, în detalii a expus în acest proces evoluţiile. Şi trebuie să continuăm, având aceeaşi abordare, pentru ca să rezolvăm multiple probleme, cu care se confruntă oamenii. Urmează să trecem inclusiv la discuţii vizavi de domeniul reglementării, am în vedere dimensiunea politică, acel Coş III, în cadrul următoarelor reuniuni a formatului 5+2. Şi desigur elementele care ţin de demilitarizarea regiunii. Deci, toate aceste elemente sunt pe agendă. Muncim şi eu sper că şi în continuare vom avea rezultate palpabile şi de perspectivă, pentru rezolvarea conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Dar când ziceţi că acum este foarte important să se insiste şi pe aspectul politic, de ce?

Vlad Filat: „Pentru că orice proces are etape şi pentru oricare etapă vine timpul. Am discutat foarte mult despre principiile de negocieri, agenda de negocieri, paşii mici pe care îi facem şi urmează să îi continuăm, în speranţa că vom reuşi să facem şi paşi mari. Dar e timpul deja să discutăm şi despre modelul de reglementare. Aceasta nu înseamnă că într-o rundă sau două vom reuşi să avem aceste discuţii finalizate, dar cel puţin trebuie să avem început şi la acest capitol.”

Europa Liberă: Sunt pregătite cele două părţi, Chişinăul şi Tiraspolul să discute dimensiunea politică?

Vlad Filat: „Noi suntem pregătiţi. La etapa actuală, avem în faţă necesitatea de a începe acest dialog, pentru că orice proces are început, are parcurs şi are finalitate. Deci, suntem în situaţia în care să începem şi pe dimensiunea respectivă dialogul.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG