Linkuri accesibilitate

Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


Premierul Vlad Filat ar urma să aibă astăzi după-amiază o convorbire telefonică cu omologul său din Rusia, Dmitri Medvedev, pe tema contractului privind livrarea gazelor naturale rusești. Discuția va avea loc după ce Moldova a amânat cu câțiva ani sub presiunea Rusiei aplicarea unei înțelegeri energetice moldo-europene care nu este pe placul Gazpromului.

La Chișinău sunt programate noi luări de poziție pe tema verdictului de vineri al CEDO, care a găsit Rusia vinovată de încălcarea dreptului la educație al elevilor transnistreni de la școlile cu predare în grafia latină. Pentru astăzi este programată o conferință de presă a asociației pentru drepturile omului „Promo-Lex”, cunoscută și pentru desele ei semnalări ale încălcării libertăților cetățenești și normelor democratice în stânga Nistrului.

Tot la Chișinău va avea loc astăzi deschiderea oficială a reprezentanței Organizației Internaționale pentru Dezvoltare Economică, o structură cu 130 de țări.

Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, se va afla la Berlin, unde are loc de astăzi până miercuri o conferință în organizarea Forumului Moldo-German cu sprijin polonez și al APE de la Chișinău consacrată apropierii Republicii Moldova de structurile europene.

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, vizitează astăzi Moscova, urmând să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin. Vizita, care ar urma să vizeze mai ales aspecte ale cooperării economice, vine înaintea alegerilor parlamentare ucrainene de la sfârșitul săptămânii și va prilejui probabil liderului Rusiei o nouă expresie a sprijinului său pentru forțele ucrainene pro-rusești reprezentate de Ianukovici și de Partidul Regiunilor.

În Statele Unite va avea loc diseară, adică la noapte târziu, ora Moldovei, a treia și ultima dezbatere a candidaților la președinția Statelor Unite, președintele democrat Barack Obama și guvernatorul republican Mitt Romney, înaintea alegerilor de la 6 noiembrie. După primele două dezbateri, scorul neoficial este 1-1: Romney a fost mai convingător în prima, iar Obama l-a pus la punct mult mai des și mai eficient în cea de-a doua.

În Dubai, în EAU, are loc astăzi și mâine Forumul Energetic Mondial, ca unul din momentele culminante ale Anului Internațional al Energiei Durabile, proclamat de Națiunile Unite.

XS
SM
MD
LG