Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


Premierul Vlad Filat ar urma să aibă astăzi după-amiază o convorbire telefonică cu omologul său din Rusia, Dmitri Medvedev, pe tema contractului privind livrarea gazelor naturale rusești. Discuția va avea loc după ce Moldova a amânat cu câțiva ani sub presiunea Rusiei aplicarea unei înțelegeri energetice moldo-europene care nu este pe placul Gazpromului.

La Chișinău sunt programate noi luări de poziție pe tema verdictului de vineri al CEDO, care a găsit Rusia vinovată de încălcarea dreptului la educație al elevilor transnistreni de la școlile cu predare în grafia latină. Pentru astăzi este programată o conferință de presă a asociației pentru drepturile omului „Promo-Lex”, cunoscută și pentru desele ei semnalări ale încălcării libertăților cetățenești și normelor democratice în stânga Nistrului.

Tot la Chișinău va avea loc astăzi deschiderea oficială a reprezentanței Organizației Internaționale pentru Dezvoltare Economică, o structură cu 130 de țări.

Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, se va afla la Berlin, unde are loc de astăzi până miercuri o conferință în organizarea Forumului Moldo-German cu sprijin polonez și al APE de la Chișinău consacrată apropierii Republicii Moldova de structurile europene.

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, vizitează astăzi Moscova, urmând să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin. Vizita, care ar urma să vizeze mai ales aspecte ale cooperării economice, vine înaintea alegerilor parlamentare ucrainene de la sfârșitul săptămânii și va prilejui probabil liderului Rusiei o nouă expresie a sprijinului său pentru forțele ucrainene pro-rusești reprezentate de Ianukovici și de Partidul Regiunilor.

În Statele Unite va avea loc diseară, adică la noapte târziu, ora Moldovei, a treia și ultima dezbatere a candidaților la președinția Statelor Unite, președintele democrat Barack Obama și guvernatorul republican Mitt Romney, înaintea alegerilor de la 6 noiembrie. După primele două dezbateri, scorul neoficial este 1-1: Romney a fost mai convingător în prima, iar Obama l-a pus la punct mult mai des și mai eficient în cea de-a doua.

În Dubai, în EAU, are loc astăzi și mâine Forumul Energetic Mondial, ca unul din momentele culminante ale Anului Internațional al Energiei Durabile, proclamat de Națiunile Unite.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG