Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Amînarea Pachetului Energetic III, incidentul „Șelin” și condamnarea Rusiei la CEDO.



Vizita raportorilor APCE pare sã fi fost umbritã sãptãmâna aceasta de evenimente mai mediatizate, ca decizia ca Moldova sã amâne acordurile energetice cu Uniunea Europeanã, verdictul CEDO în cazul școlilor cu predare în grafia latinã din regiunea transnistreanã și încãierarea de la Parlament, unde deputații opoziției comuniste l-au adus iarãși la o ședința plenarã pe noul lor prieten politic, social-democratul, Victor Șelin. Alla Ceapai cu mai multe detalii.

Amânarea punerii în aplicare a regulilor europene de gestionare a pieţii energetice obţinută de ministrul economiei Valeriu Lazăr la reuniunea Comunităţii Energetice Europene, este, în opinia jurnalistului de la ziarul „Adevărul” Ion Preaşcă, un rezultat ambiguu. Mai multă claritate, crede jurnalistul, va aduce întâlnirea ministrului Lazăr cu ministrul energeticii din Rusia:

„Faptul că am obţinut derogarea, amânarea nu înseamnă că Gazprom-ul va fi gata să meargă în continuare la negocieri cu noi şi să ne ofere o reducere de preţ. În al doilea rând, această amânare arată Gazprom-ului şi Rusie că e posibil să obţii anumite cedări când pui condiţii foarte dure. Cazul Moldovei ar putea fi folosit şi pentru alte ţări, de exemplu Ucraina care urmează să implementeze şi ea prevederile pachetului energetic european II şi III. Încă nu putem spune despre un rezultat pozitiv sau negativ al acestei amânări. Vom vedea ce va fi mai departe. Ministrul Lazăr urmează să se întâlnească cu ministrul energeticii al Rusiei, domnul Novac, cel care a şi făcut publice declaraţiile despre ce cedări am putea obţine, dacă renunţăm la pachetul european. După această întâlnire am putea afla mai multe: dacă Rusia merge în întâmpinarea Moldovei şi va accepta această amânare pentru a se gândi cum procedează cu partea sa de la Moldova Gaz şi dacă este gata să continue negocierile privind un nou contract de import a gazului natural.”

Cel mai scandalos eveniment al săptămânii care se încheie, este, la părerea jurnalistei de la Publika TV Natalia Morari, încăierarea de ieri din Parlament, când Victor Şelin nu a fost lăsat să participe la şedinţa legislativului:

„Pur juridic vorbind orice om are dreptul să intre în Parlamentul în cazul în care există o invitaţie din partea unui deputat sau altul, şi nu contează din partea cărui deputat vine această invitaţie. Deci, Şelin a avut dreptul pentru că o astfel de invitaţie a existat. Însă cunoaştem că înainte de aceasta legislativul a decis să nu-i permită lui Victor Şelin să intre în Parlament. Cred că juriştii ar trebui să se pronunţe la acest capitol. Din punctul meu de vedere, nu există nici o problemă ca orice persoană să intre în incinta Parlamentului. numai că mie nu mi-ar plăcea ca în Legislativ să se producă lucruri care s-au produs ieri. Pentru mine Parlamentul totuşi este un simbol al statului şi mi-ar plăcea să văd nu circ, dar oamenii educaţi. Partea morală, iarăşi nu susţin ceea ce au făcut comuniştii cu Victor Şelin. Nu le face faţă acest lucru. Nu ştiu ce scopuri şi-au pus. Poate au câştigat un pic de raiting, numai că am anumite dubii în privinţa cât de pozitiv este acesta. Sub aspect politic, bineînţeles, comuniştii şi Victor Şelin şi-au atins scopul - o zi întreagă în care s-a votat bugetul de stat toată lumea a vorbit doar despre scandalul legat de Şelin şi intrarea lui forţată în Parlament. Deci, noi toţi am fost prinşi în această capcană. Ce să faci?!”

Jurnalista Lina Grâu crede că decizia CEDO pronunţată astăzi în favoarea şcolilor cu predare în grafie latină este cel mai relevant eveniment al săptămânii şi iată de ce:

„În acest caz Rusia a fost condamnată, Republica Moldova a fost achitată de responsabilitate. Din punctul meu de vedere, Rusia cu certitudine va contesta această decizie în Marea Cameră a CEDO, ultima instanţă şi în cazul în care decizia va fi reconfirmată, şi eu cred că aşa se va întâmpla, Rusia va trebui să achite acei 1 milion şi 200 de mii de euro compensaţii pentru şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Pe de altă parte nu cred că această decizie va schimba foarte mult situaţia acestor şcoli, având în vedere şi poziţia autorităţilor care consideră că pretenţiile Chişinăului sunt neîntemeiate asupra acestor şcoli” a fost opinia jurnalistei Lina Grâu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG