Linkuri accesibilitate

„Despre buget, sentimente, orientări şi partajări” (Jurnal de Chișinău)


„De ce nu putem zbura?” (Timpul).


Cotidianul „Adevărul” anunţă că până în 2016, în Chişinău urmează să apară un Palat al Justiţiei care va aduna sub acelaşi acoperiş toate instanţele de fond din capitală şi Curtea de Apel. Construcţia clădirii este prevăzută şi în strategia de reformare a Justiţiei. „Era bine să pornim această construcţie acum 7-10 ani. Banii ce s-au cheltuit în această perioadă pentru întreţinerea şi reparaţia instanţelor de judecată ar fi fost de ajuns pentru ridicarea acestui palat”, susţine ministrul Justiţiei Oleg Efrim.

Despre buget, sentimente, orientări şi partajări” este editorialul semnat de Nicolae Negru în „Jurnal de Chişinău”. În opinia autorului, economia Republicii Moldova trosneşte din toate încheieturile. „Situaţia se complică şi în plan politic, deoarece Republica Moldova este prinsă tot mai mult în „vârtejul” a două curente geopolitice antagoniste. Pe de o parte, promisa semnare a acordului de asociere cu UE, a acordului de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător, şi, mai cu seamă, perspectiva călătoriilor fără vize în UE pentru cetăţenii moldoveni consolidează cursul proeuropean al RM şi întăreşte AIE. Pe de altă parte, înrăutăţirea situaţiei economice îi încurajează pe adepţii, externi şi interni, ai Uniunii Eurasiatice să atace tot mai puternic ideea integrării europene şi prestaţia alianţei de guvernământ”, observă Nicolae Negru.

Ziariştii publicaţiei de limba rusa „Kommersant Plus” compară deputaţii moldoveni cu un roi de albine. „Au acelaşi scop: să adune cît mai mult: albinele - miere, iar deputaţii - bani. Cu toate acestea există o diferenţă, albinele produc miere pentru oameni, pe când parlamentarii adună bani în propriul interes. Lăsând la o parte glumele, putem constata că Parlamentul Republicii Moldova s-a transformat în locul în care cei mai bogaţi oameni din ţară îşi negociază afacerile”, se arată în articol.

Serghei Manastîrlî notează în „Moldavskie Vedomosti” că în zece ani de existenţă, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei nu a descoperit nici o schemă de corupţie de amploare, în schimb, mai mulţi ofiţeri ai Centrului au fost invinuiţi pe parcursul timpului de activităţi ilegale. Acum, în plină perioadă de reformare a instituţiei, experţii organizaţiilor neguvernamentale ADEPT şi Expert-Grup constată că, în pofida declaraţiilor politicienilor de a depolitiza organele de ocrotire a legii, aceste instituţii rămân a fi sub control politic. Mai mult, vicepreşedintele PL, Veaceslav Untilă, declara că modernizarea CCCEC nu este decît o afacere murdară între PLDM şi PD, iar reforma propriu-zisă a fost o mimare.

De ce nu putem zbura?” se întreabă în editorialul său din „Timpul” Constantin Tănase. „În ultimele două săptămâni am pierdut două mari personalităţi - scriitorul Aureliu Busuioc şi graficianul Glebus Sainciuc - două mari figuri ale culturii basarabene care, în mod cert, prin valoarea lor pot fi cartea de vizită a Republicii Moldova. Pot fi, dar, din păcate, nu sunt... Avem oameni de certă valoare - scriitori, artişti, savanţi - care, ajunşi în amurgul vieţii, flămânzesc pe undeva, prin întunecoase apartamente hruşcioviste, şi nu le trece nimeni pragul. Când însă pleacă în lumea celor drepţi, apar necrologuri „guvernamentale”, lungi şi ipocrite, sub care se înghesuie tipi rapaci, cinici, sătui care nici nu ştiu dacă cel „deplâns” de ei a fost poet sau cosmonaut”, constată cu tristeţe dl Tănase.

Iulian Bercu opinează în „Timpul” că Ziua orașului și Sărbătoarea Vinului sunt două tradiții primitive și lipsite de originalitate. Iată cum îşi motivează constatarea autorul: „în ambele cazuri, sărbătorile să rezumă la forfota făcută de o adunătură de raci, lebede și știuci, care au doar interesul de a-și umple buzunarele. Momentul cel mai important, în viziunea organizatorilor, este atunci când deasupra mulțimii se înalță conducerea de vârf a țării. Și asta pentru că demnitarii aduc după sine o gloată de jurnaliști care vor reflecta „importantele evenimente”. De parcă acest eveniment ar fi doar în jurul lui Filat, Timofti sau Lupu”, constată Iulian Bercu.

„Centrul de Investigaţii Jurnalistice” scrie că Programul naţional de aprovizionarea a populaţiei cu gaze naturale, promovat cu mare tam-tam de guvernarea comunistă şi nu numai, a arătat că statul, a cărui menire e să-şi protejeze cetăţenii, în realitate pactizează cu clanurile şi monopolurile. Un comerciant care doreşte să-şi dezvolte afacerea în primul rând închiriază sau îşi construieşte noi spaţii comerciale. Vânzătorul-monopolist de gaze naturale SA”Moldovagaz”, cu susţinerea autorităţilor, pe finanţele publice şi banii populaţiei, şi-a lărgit reţelele de distribuire a gazelor, sporindu-şi astfel averea şi buzunărind nemilos consumatorii. Graţie acestui Program, consumatorii au fost transformaţi în clienţi ai vânzătorului-monopolist de gaze naturale SA „Moldovagaz”, constată reporterii „CIN”.
XS
SM
MD
LG