Linkuri accesibilitate

La Târg angajatorul are ocazia să te cunoască în faţă, să discuţi direct


Tineri în căutarea unei slujbe
Tineri în căutarea unei slujbe

Eugen Gîrla: „piaţa are nevoie acum de oameni în IT, în domeniul vânzărilor, retail, construcţiilor...”


Ieri şi astăzi la Chişinău are loc un Târg de Cariere. Peste 25 de angajatori sunt gata să ofere o slujbă tinerilor care au în buzunar o diplomă de studii şi dorinţa de a munci. Mai multe despre acest târg în discuția cu managerul de proiect, Eugen Gîrla.


Europa Liberă: Dle Gîrla, întâi de toate, să ne explicaţi de ce tinerii ar fi motivaţi să participe la un Târg de carieră, dacă pot, de exemplu, să trimită CV-ul unei companii şi să aşepte să fie chemaţi la un interviu?

Eugen Gîrla: „Cu siguranţă pot să facă acest lucru, însă diferenţa este că la Târg angajatorul are ocazia să te cunoască în faţă, poţi să discuţi direct cu el şi poate să îi explici acele lucruri pe care nu poţi să le expui în două pagini, într-un CV. Un angajator primeşte pe zi 200, poate chiar 300 de CV-uri, pe cînd la eveniment ai ocazia să te diferenţiezi, ai ocazia să spui ce vrei şi ai ocazia să demonstrezi că meriţi postul respectiv. Acestea ar fi avantajele faţă de a trimite un CV pur şi simplu.”

Europa Liberă: Dar cît de eficiente sunt aceste tâguri? Ştiţi cumva câţi tineri s-au angajat în urma Târgului pe care l-aţi organizat în luna mai, de exemplu?

Eugen Gîrla:
„Atunci am avut peste o sută de poziţii deschise din partea companiilor şi din numărul pe care l-am cules ulterior, discutând cu fiecare companie, 83 % din joburile care erau deschise la acel moment au fost acoperite cu oamenii care au fost întâlniţi la târg.”

Europa Liberă: Dar ce meserii le-ar garanta tinerilor un loc de muncă în ziua de azi? În continuare se produc pe bandă rulantă jurişti în situaţia în care ţara are nevoie de lăcătuşi, de exemplu?

Eugen Gîrla:
„Aveţi dreptate, este o disonanţă între cerere şi ofertă pe piaţa la moment. Cu siguranţă se pot găsi poziţii şi în domeniile care au fost studiate de tineri, însă piaţa acum are nevoie de oameni în IT, de oameni în domeniul vânzărilor, retail, construcţiilor şi cu siguranţă ar trebui să fie şi posibilităţi de reprofilare şi tinerii ar trebui să fie deschişi să se schimbe.

Chiar dacă au terminat o anumite facultatea în acest an, ei ar trebui să fie deschişi să se schimbe pentru că job-urile din top 5 în 2012 nu mai sunt la fel ca cele din 2005. Au trecut şapte ani de zile, dar deja s-au schimbat ceea ce caută specialiştii, ceea ce caută companiile. Tinerii ar trebui să fie conştienţi că astăzi ar trebui să fie diferiţi decît au fost ieri.”

Europa Liberă: În ce măsură remunerarea pe care o oferă astăzi angajatorii se potriveşte cu ambiţiile financiare ale tinerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă?

Eugen Gîrla:
„În ceea ce priveşte remunerea, vorbeam şi ieri cu tinerii care au fost la eveniment, eu spuneam că nu ştiu cît de potrivită este această întrebare către angajator. Este ca şi cum te-ai duce la magazin şi ai vrea să cumperi pantaloni, dar vânzătorul nu ţi-i arată, ci doar îţi spune preţul, iar tu nu ştii cum arată, nu ştii calitatea, nu ştii ce oferă şi tu efectiv ceri preţ pe acel produs. La fel şi angajatorul nu poate să îţi dea un răspuns de salariu la un târg, cînd nu ştie ce abilităţi ai, nu ştie ce rezultate ai avut până acum.

Eu cred că angajatorii ar oferi şi salarii mai mari atâta timp cît ar vedea o dedicaţie şi o responsabilitate din partea angajaţilor şi în momentul în care angajatorul ar înţelege că acesta este un om foarte important, cu siguranţă va oferi salariul necesar ca el să nu plece.”

Europa Liberă: Din câte ştiu acest târg se organizează la Chişinău şi Bălţi. Cum planificaţi să ajungeţi şi la tinerii din satele Moldovei, care spre deosebire de cei din capitală sunt mai defavorizaţi în numărul ofertelor de muncă?

Eugen Gîrla:
„Ca şi plan de dezvoltare ne dorim să adăugăm câte un oraş în fiecare sezon. Prima dată am organizat un târg primăvară, la Chişinău, acum ne dorim să îl organizăm la Chişinău şi la Bălţi, şi să încercăm să ne dezvoltăm şi în alte oraşe. Menţinem relaţia cu presa, încercăm să avem parteneriate media, plus încercăm să discutăm cu acei care vin la eveniment, să vorbească despre oportunităţile care le-au văzut, să le transmită mai departe.”

Europa Liberă: Dle Gîrla, spre finalul acestui interviu am să vă apelez la experienţa Dvs în organizarea târgurilor de acest fel. Vă rog să vă imaginaţi că aveţi în faţa un tânăr dornic să-şi găsească o slujbă. Care ar fi trei sfaturi pe care i le-aţi oferi?

Eugen Gîrla:
„În primul rînd, să-şi răspundă foarte clar la întrebarea ce îşi doreşte? Dacă primeşte răspunsul la întrebarea respectivă să ştie cu ce companii vrea să discute şi astfel o să cunoască cît valorează el. În momentul în care răspunde la întrebarea ce eu vreau să fac, cine sunt şi ce pot eu să ofer, ulterior discuţiile cu orice angajator vor fi cu mult mai uşoare.

De asemenea, neapărat i-aş sugera să facă voluntariat. Este o oportunitate care acum se dezvoltă foarte mult, sunt foarte multe oportunităţi de voluntariat care îţi oferă dezvoltare în carieră. În momentul în care ajungi să te angajezi, tu vorbeşti despre proiecte concrete în care ai lucrat, de oportunităţi clare pe care le-ai avut până acum, rezultate pe care le-ai obţinut. Da, poate nu ai fost remunerat, în schimb ai un CV care spune mai mult despre tine decît doar că „eu sunt comunicabil, flexibil şi pot să lucrez în echipă”, chiar dacă nu am lucrat niciodată într-o echipă până acum.”
XS
SM
MD
LG