Linkuri accesibilitate

„Eu știu că au venit oameni să întrebe de scriitorii din R. Moldova, de prezența lor fizică aici”


La standul R. Moldova în 2010, la singura participare la Tîrgul Internațional de Carte de la Frankfurt
La standul R. Moldova în 2010, la singura participare la Tîrgul Internațional de Carte de la Frankfurt

R. Moldova, cultura română și semnele de întrebare ale unui scriitor ieșean: Lucian Dan Teodorovici.



La aproape o săptămînă de la încheierea Tîrgului Internațional de Carte de la Frankfurt pe Main, atît organizatorii cît și cei care au participat își fac bilanțul. Victor Eskenasy s-a întreținut cu scriitorul și redactorul de carte Lucian Dan Teodorovici, de la Iași, pe tema absenței R. Moldova și a situației culturii române în general și a promovării ei în lume.

Așa cum am avut prilejul să o mai spun, R. Moldova a fost singura țară din partea de Est a Europei nereprezentată la cel mai mare tîrg internațional de carte al continentului. S-a spus adesea că pentru cei ce aspiră la integrarea deplină în lumea europeană este mult mai ușor de construit o autostradă culturală, decît una fie ea politică sau comercială, și că încrederea și imaginea cîștigate pe această cale sînt esențiale pentru promovarea intereselor unei țări.

Așadar, de ce acest adevăr simplu, elementar, nu este înțeles de Ministerul Culturii de la Chișinău sau de Uniunea Scriitorilor? De ce în România, pe de altă parte, o relație și un prestigiu, clădite din greu, cu perseverență, de Institutul Cultural Român în ultimii ani, sînt puse brusc sub semnul întrebării, pentru a nu spune al stagnării și chiar al revenirii în punctul de plecare?

O temă despre care am discutat pe scurt cu scriitorul, publicistul și redactorul de carte de la Iași, foarte apropiat și de lumea culturală moldovenească, Lucian Dan Teodorovici.


Lucian Teodorovici: „Eu știu că au venit, inclusiv la stand, oameni să întrebe de scriitorii din R. Moldova, de prezența lor fizică aici, în primul rînd; sau căutau standul Republicii Moldova. Noi am avut o discuție anul trecut în care eu eram mult mai optimist în ceea ce privește evoluția nu numai a literaturii, dar și a reprezentării literaturii sau a culturii moldovenești. Anul ăsta sînt mult mai puțin optimist, pentru că nu există! Pur și simplu, Republica Moldova nu există aici! Ceea ce este o mare dezamăgire; și e foarte păcat! Pentru că așa cum spuneam sînt scriitori foarte buni, foarte interesanți, foarte vii, că am mai folosit cuvîntul ăsta.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să conchidem cu ziaristul Lucian Teodorovici și editorialul lui de la „Suplimentul de cultură” [Iași] care este adesea sever și cu ochii deschiși față de ce se întîmplă... Cum ai rezuma perspectivele literaturii românești, ale promovării ei în străinătate în momentul de față?

Lucian Teodorovici:
„E un mare semn de întrebare aici. Dar o să vreau să spun mai întîi că tocmai din pricina lucrurilor care s-au întîmplat în ultima vreme, eu am renunțat la acel editorial; chiar nu mai am de gînd să fac publicistică. A fost o decizie fiindcă e greu în momentul de față să-ți închipui, să-ți imaginezi ce va fi fi.

Altfel mă bucur, fiindcă am editor și în Germania care nu e neapărat interesat de ce se întîmplă, de evenimentele de la ICR, de exemplu, sau am un editor în Franța, foarte bun, care nu este nici el interesat, așa că, din punctul meu de vedere, personal, nu simt neapărat îngrijorarea. In schimb, pe mine mă interesează foarte mult ceea ce se întîmplă în general cu literatura română.

Este un semnal care trebuie tras și dacă există măcar cineva care are disponibilitatea să asculte și niște păreri ale celor care trăiesc totuși în lumea cărții, mi-ar face mare plăcere să se uite și încoace. Pentru că nu vorbim absolut degeaba sau pentru că sîntem interesați de anumite favoritisme, ci vorbim pentru că simțim de la fața locului îngrijorarea.

Și e extrem de mare păcat ca după atîția ani de muncă și atîția ani în care ne-am făcut speranțe, și atîția ani în care inclusiv dinspre exterior ne-au venit semnale extrem de favorabile - de la oameni care spuneau că la cum se mișcă în ultima vreme cultura română, ar vrea să trăiască în România -, ca după toți acești ani, ar fi mare păcat să se întrerupă totul așa, la nici jumătate din drumul pe care îl avem de parcurs.

Lucrurile sînt sub semnul acesta mare de întrebare și, din păcate, inclusiv cultura română este sub un mare semn de întrebare...”

Aș mai spune doar că la Tîrgul de Carte de la Frankfurt a fost totuși prezent, fie și virtual, un singur autor din R. Moldova, istoricul Igor Cașu.
Volumul de studii Teroarea stalinistă în Europa răsăriteană, avîndu-i ca editori pe Kevin McDermott și Matthew Stibbe, în care figurează contribuția sa despre represiunea din Moldova sovietică în anii 1940-1953, era expus la standul editurii Manchester University Press și a fost cumpărat în ultima zi a Tîrgului, în fața ochilor mei, de un reprezentant al Bibliotecii slavonice de la Praga, trimis special la Frankfurt pentru achiziții de literatură de specialitate pe subiecte est-europene.
XS
SM
MD
LG