Linkuri accesibilitate

China și politica ei financiară subiect de dispută în confruntările electorale din Statele Unite


Administrația Obama a impus sancțiuni împotriva Chinei, președintele argumentînd că acestea au salvat locuri de munca în America.


In timpul dezbaterii de marți dintre presedintele Barack Obama si republicanul Mitt Romney s-a spus că statul chinez manipuleaza cursul monedei nationale si că gestul ar trebui sancționat. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Argumentul – reiterat intr-un articol din New York Times – este că China stimuleaza exporturile prin mentinerea monedei nationale la nivele artificial scazute. Romney l-a acuzat pe Obama ca nu ar fi facut suficient pentru a impiedica aceste practici in China. Presedintele a replicat că, judecind dupa precedentele sale de afaceri, Mitt Romney nu va inaspri politica fata de China, ci dimpotriva.

Eswar Prasad, de la Universitatea Cornell crede ca alegatiile impotriva Chinei nu ar fi justificate. Altii spun ca exporturile chineze in Statele Unite cresc din nou, cu circa 5.5% doar luna trecuta. Mitt Romney s-a angajat ca daca va fi ales va caracteriza imediat China drept un „manipulator valutar” ceea ce va antrena negocieri si poate sanctiuni, tarife ridicate impuse de Congres. Romney a tinut sa precizeze ca va face asta doar daca se va dovedi necesar.

Obama a replicat ca, in timpul mandatului sau, valoare de schimb a monedei chineze - yuanul - a crescut cu 11%, cifra reala evaluata de experti fiind 8.6%. Multi experti se indoiesc insa ca Mitt Romney ar merge mai departe decit a facut-o republicanul George W Bush in incercarea de a pedepsi China.

Formularea „daca este necesar” ar putea ajuta un presedinte Romney sa evite sanctiuni, chiar daca ar caracteriza regimul de la Beijinul ca unul care manipuleaza cursul valutar. Consilierii fostului guvernator de Massachussets spun ca acesta ar adopta un nou ton, in raporturile cu China, ceea ce dintr-o data ar antrena o schimbare.

Dar economisti cred ca e posibil ca Beijinul sa reactioneze nefavorabil, sa impuna el tarife ridicate produselor americane sau sa se retraga de pe piata obligatiunilor americane. Administratia Obama a impus sanctiuni impotriva Chinei, presedintele argumentind ca acestea au salvat locuri de munca in America.

Unii analisti cred ca strategia lui Romney de a ataca China ar fi menita sa distraga atentia de la cariera sa de afaceri , la Bain Capital, unde in unele cazuri baza de productie a unor firme a fost mutata in China, unde forta de munca e ieftina. De asta Obama a spus ca Romney ar fi „ultima persoana care sa inaspreasca regimul aplicat Chinei”. Probabil ca aceasta chestiune va fi reluata si la ultima dezbatere prezidentiala, cea de luni, unde un intreg segment este legat de consecintele ascensiunii Chinei.
XS
SM
MD
LG