Linkuri accesibilitate

Radioscopie de evitat


Fotografie Roentgen. Caricatură de Rashid Sherif.
Fotografie Roentgen. Caricatură de Rashid Sherif.

Sistemul medical a fost şi mai este o prioritate doar în discursurile bombastice ale guvernanţilor.


Nu ştiu ce credeţi voi, stimaţi ascultători, dar pe mine nu m-a surprins deloc următoarea ştire. Va să zică, în cîteva instituţii medicale ale patriei a fost interzisă exploatarea aparatelor Roentgen. Zice-se că inspectorii Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Radiologice au descoperit că aparatele sus-pomenite sînt învechite şi nu corespund normelor existente. Mai mult decît atît, ele sînt dăunătoare pentru personalul medical şi pacienţi, susţine directorul Agenţiei.

Ziceam că nu mă miră chestia asta pentru că, de-a lungul anilor, am vizitat cu precădere policlinicile şi spitalele oamenilor de rînd unde am făcut radioscopii. Şi erau acolo nişte aparate roentgen matusalemice care mă cam băgau în sperieţi. Unul era de pe vremea lui Brejnev, aşa cred.

Am scris eu însumi despre aparatele astea vechi şi acum un an, şi chiar cinci ani în urmă. Mă bucură incursiunea inspectorilor în instituţiile medicale, dar am impresia că ea e cam tardivă şi nu va avea consecinţe demne de luat în seamă. Să admitem că vor fi aplicate nişte amenzi modice sau chiar mai mari. Şi ce se va schimba? Va găsi instituţia respectivă într-o clipită bani pentru a cumpăra un aparat nou-nouţ? Nu prea cred.

Pentru aşa ceva, pentru înnoirea serioasă a aparatajului medical în ţară, statul nu prea a avut bani în anii tranziţiei. E adevărat că am beneficiat de tot felul de donaţii şi ajutoare străine, dar a existat oare o dorinţă fermă sau o strategie a statului de înlocuire metodică a aparatelor roentgen vechi? Să fim serioşi. Ea nici nu putea să existe în apele tulburi ale tranziţiei. Altele au fost priorităţile statului. Dacă s-ar fi investit în aparatajul medical atîta cît s-a băgat în ambasade, de pildă, cred că locuiam acum într-un paradis. Din păcate, sistemul medical a fost şi mai este o prioritate doar în discursurile bombastice ale guvernanţilor care, de altfel, îşi au policlinica lor bine dotată.

Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, statul ar fi putut, la rigoare, să găsească bani pentru aparatajul medical. Păi, dacă familia unui judecător, cu un salariu modest, e în stare să făurească un castel faraonic-eclatant, de ce nu ar putea ditamai statul să cumpere nişte aparate Roentgen pentru toate instituţiile sale medicale? Că nu o fi statul mai sărac şi mai neîndemînatic decît judecătorul, nu?
XS
SM
MD
LG