Linkuri accesibilitate

Dispute în jurul proiectului nuclear Belene în Bulgaria


Socialiștii au reușit să colecteze 740 000 de semnături în favoarea unui referendum cu întrebarea dacă să fie sau nu dezvoltată energia nucleară.


În urma lituanienilor, care au respins prin referendum construirea unei noi centrale nucleare, și bulgarii vor să-și spună cuvântul asupra viitorului acestei industrii în propria lor țară. La Sofia, ideea referendumului atomic are însă rezonanțe politice mai puternice decât la Vilnius, așa cum veți auzi în relatarea lui Petio Petkov.

Proiectul nuclear „Belene” se va număra printre principalele teme ale alegerilor parlamentare ce vor avea loc peste 9 luni. În timp ce foștii comuniști se pronunță în favoarea realizării sale cu echipamentele produse în Rusia, dreapta este pentru renunțarea definitivă, iar centriștii caută o soluție de compromis prin atragerea de investitori americani sau europeni.

Socialiștii au reușit să colecteze 740 000 de semnături în favoarea unui referendum cu întrebarea să fie sau nu dezvoltată energetica nucleară în Bulgaria prin proiectul „Belene”. „O astfel de întrebare nu poate fi pusă în cadrul unui referendum întrucât deciziile privind dezvoltarea energeticii sunt în competența puterii executive”, a avertizat președintele Rosen Plevneliev.

Între timp 117 din totalul de 240 de deputați au cerut reformularea întrebării astfel încât să nu fie menționat proiectul „Belene”. S-a ajuns la situația absurdă când referendumul trebuie organizat într-un mod obligatoriu la baza semnăturilor valide, dar majoritatea parlamentară să modifice tema inițială ocolind principale întrebări – să fie construită sau nu cea de a doua centrala nucleară bulgară și dacă „da” de unde să fie asigurate investițiile necesare.

Foștii comuniști l-au acuzat premierul Borisov că încearcă să fure referendumul lor. Ei au cerut să fie adaugata o întrebare privind finanțarea proiectului din bugetul de stat. Coaliția albastră a avertizat că adoptarea prin referendum, a deciziei privind crearea unor noi capacități energetice contravine constituției.

O parte din analiștii amintesc că pentru a fi validat rezultatul referendumului, este nevoie ca participarea la vot să fie cel puțin egală cu cea din ultimele alegeri parlamentare - imposibil de realizat în lunile de iarnă.

Între timp în Lituania alegătorii au respins prin referendum ideea construirii unei noi centrale nucleare.
XS
SM
MD
LG