Linkuri accesibilitate

Valeriu Lazăr: „Nu facem abateri de la angajamentele pe care ni le asumăm”


Moldova a obținut acordul de derogare în timp a aplicării Pachetului Energeti III.


Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, își continuă un turneu est-european al cărui numitor comun este securitatea energetică. Lazăr se află începând de ieri în Muntenegru, unde urma să anunțe UE de intenția Moldovei de a amâna aplicarea unor acorduri energetice până la clarificarea unor pretenții ale furnizorului rus de gaze. Mâine, Lazăr va discuta tocmai aceste pretenții la Minsk, unde are loc o reuniune pe teme energetice a CSI și unde va fi prezent și ministrul rus al energiei Alexander Novak. Între două reuniuni, Valeriu Lazăr a acordat un interviu telefonic Valentinei Ursu.

Europa Liberă: Aţi reuşit, din câte înţeleg, să convingeţi Consiliul Ministerial al Comunităţii Energeticii să accepte extinderea termenului, până în 2020 a implementării în Republica Moldova a Pachetului Energetic III cu Uniunea Europeană. Vreţi să ne amintiţi ce înseamnă acest Pachet Energetic III?

Valeriu Lazăr: „Acest Pachet Energetic III vizează piaţa de gaze naturale şi piaţa de energie electrică. De fapt, presupune liberalizarea pieţei. Aceasta ar însemna inclusiv separarea operării bilanţului generare-transport-furnizare-distribuţie, astfel încât să fie create condiţiile pentru o competiţie.

Esenţa este că, în timp, ţările semnatare şi-au luat angajamentul la nivel legislativ de a crea asemenea reguli de piaţă, încât să apară o competiţie. O competiţie care înseamnă diversificarea surselor de furnizare într-o anumită ţară, dar respectiv şi în interiorul acestor ţări, crearea condiţiilor ca să existe piaţă. Se prezumă că, atunci când există concurenţă liberă, când există posibilitatea operatorilor şi consumatorilor de a-şi alege furnizorii, există premisele necesare ca să avem cel mai bun coraport preţ-calitate.”

Europa Liberă: De fapt, partenerii ruşi au acceptat această amânare sau ei au vrut totuşi denunţare?

Valeriu Lazăr: „Sigur că ei au venit cu propunerea ca noi să denunţăm participarea noastră la Tratatul Comunităţii Energetice. Poziţia Republicii Moldova a fost una foarte clară, univocă din start: noi nu vedem necesitatea şi nici oportunitatea de a denunţa acest acord. El este mult prea important pentru noi, am investit prea multă energie, prea multe speranţe în acest tratat, dar el depăşeşte cu mult doar domeniul energetic. Fiindcă statutul de ţară membră la acest tratat, de rând cu alte acţiuni ale Republicii Moldova, fac parte din setul de reforme, setul de acţiuni care ţintesc aderarea Republicii Moldova, într-o anumită perspectivă la structurile europene.

Revenind la ceea ce aşteaptă partenerii ruşi, eu zic că, după decizia de astăzi, pentru mâine deja a fost stabilită întrevederea mea cu colegul, ministrul energiei din Federaţia Rusă, domnul Novak şi vom încerca să exprimăm că, din ziua de astăzi, repet, Republica Moldova, susţinută de partenerii săi din regiune şi Comisia Europeană, a demonstrat că poate manifesta flexibilitatea necesară, poate accepta anumite compromisuri în timp şi pe anumite componente, nu şi vizavi de principii şi abordări.

Dar poate manifesta flexibilitatea necesară şi suntem acum îndreptăţiţi să vedem aceeaşi paşi din partea partenerilor ruşi. Noi credem că, odată fiind luată decizia dată, n-ar trebui să mai apară niciun fel de dubiu pentru partenerii noştri din Federaţia Rusă că în Republica Moldova ar exista careva riscuri pentru investiţiile lor. De ce? Fiindcă nu s-a obţinut doar derogarea în timp, adică implementarea cu întârziere, până în anul 2020, a Pachetului Energetic III, pe partea care vizează necesitatea separării companiilor integrate pe verticală în sectorul gazier.

Republica Moldova astăzi a declarat foarte clar şi aceasta este deja o decizie, putem spune fermă, susţinută de părţile contractante şi de Comisia Europeană că noi, când vom implementa, în Republica Moldova, acest articol, îl vom implementa într-un scenariu care garantează dreptul tuturor investitorilor asupra investiţiilor pe care le-au realizat în Republica Moldova.

În cazul dat, ne referim la investiţiile concernului Gazprom. De ce? Fiindcă scenariul în care noi ne-am angajat presupune că ei vor avea dreptul să rămână proprietarii oricărei din aceste întreprinderi 3 care vor fi create: transport, furnizare, distribuţie. Adică ei vor avea dreptul să rămână proprietarii. Aceasta înseamnă că nu există niciun pericol, din perspectivă patrimonială pentru investiţiile lor. Atâta doar că ei vor trebui să delege pe partea întreprinderii de transport funcţiile de operare. Dar acestea sunt lucruri total diferite.”

Europa Liberă: La Chişinău urmează să vină Comisarul European pentru Energie, domnul Oettinger. Ceva mai devreme, el spunea că Rusia ar şantaja Republica Moldova, lucru pe care îl acceptă sau nu Federaţia Rusă?

Valeriu Lazăr: „Eu nu vreau să fac niciun comentariu la tema aceasta. Cred că aşa se văd lucrurile de la Bruxelles. Apropo, astăzi am avut posibilitatea să discut şi cu comisarul Oettinger. Dumnealui a reiterat suportul total al Comisiei Europene pentru acţiunile Republicii Moldova, pentru tendinţa noastră de a găsi compromisurile necesare, astfel încât să ne consolidăm securitatea energetică. Şi chiar public a făcut un demers şi a încurajat toate ţările semnatare, pe toţi cei care pot fi utili şi ajuta Republica Moldova în acest dialog, în această situaţie, să o facă.

De aceea, eu cred că noi n-ar trebui acum să operăm cu noţiuni gen şantaj. Repet: admit că de la Bruxelles lucrurile se văd anume aşa. Noi nu avem altă soluţie decât să încercăm să demonstrăm şi la Bruxelles, şi la Moscova că ştim ce vrem, avem o viziune foarte clară, vrem să diversificăm sursele de asigurare a Republicii Moldova cu diferite tipuri de energie, pentru a creşte nivelul nostru de securitate. În egală măsură, vrem să fim nişte parteneri credibili.

Nu facem abateri de la angajamentele pe care ni le asumăm. Şi respectiv suntem în stare să facem paşi în întâmpinare, care ar exclude orice presupuneri că ar exista careva riscuri pentru investiţiile din Republica Moldova, fiindcă e valabil pentru orice investitori, fie ei din Est sau din Vest. Eu cred că noi procedăm corect, dialogăm deschis, tranşant, cum se zice, cu cărţile pe masă şi pe zona estică, şi pe zona vestică.

Eu rămân încrezător că ne va reuşi, prin această poziţie corectă, constructivă, previzibilă să convingem partenerii noştri că ei au de câştigat împreună cu noi, dacă vor investi în Republica Moldova.”

Europa Liberă: De fapt, Uniunea Europeană ce poate oferi Republicii Moldova pentru consolidarea securităţii sale energetice?

Valeriu Lazăr: „Din momentul în care Republica Moldova deja este parte componentă la Tratatul Comunităţii Energetice, suntem parte a pieţei energetice paneuropene. Suntem parte a dialogului Bruxelles-Moscova. Şi atunci când, să zicem, comisarul Oettinger negociază sau discută cu partenerii ruşi, automat aceste discuţii acoperă şi o ţară membră a acestei comunităţi. Noi deja suntem parte a acestei pieţe regionale paneuropene. Aşa că, la nivelul dialogului politic Bruxelles-Moscova, mai practic la nivelul negocierilor între concernele europene şi concernul rus Gazprom, la fel avem de câştigat, direct.

În formula de calculare a preţului la gazele naturale pentru Republica Moldova, punctul de pornire este preţul mediu european. Aceasta înseamnă: cu cât mai bine concernele europene vor negocia cu Gazpromul, automat şi noi avem de câştigat. Fiindcă punctul de pornire va fi unul mai jos, dacă concernele europene reuşesc să obţină nişte preţuri mai mici, ceea ce se întâmplă deja.

La nivelul relaţiilor dintre Uniunea Europeană, ţările membre, Comisie şi Moscova, deja suntem cu totul şi cu totul în altă situaţie decât a fost până noi nu eram parte la acest tratat, cu trei ani în urmă. Deja beneficiem de ajutorul financiar din partea Uniunii Europene. Doar prin sistemul de suport bugetar, pentru trei ani de zile, noi avem 43 de milioane de eruo, bani care vin în bugetul statului şi din care al doilea-lea an sunt finanţate programe de eficienţă energetică. Sută la sută fondul de eficienţă energetică care pentru anul curent înseamnă 100 de milioane, iar pentru anul viitor va însemna 160 de milioane, sunt bani care au venit de la Uniunea Europeană. Ceea ce ne va permite să reducem consumul de energie în toate zonele, cu impact direct asupra ridicării nivelului de securitate energetică în Republica Moldova.

Comisia Europeană cofinanţează cu 7 milioane de euro, bani direcţi sub formă de grant, construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi. Pot să vin cu multe alte tipuri de suport, inclusiv suportul metodologic, suportul consultativ care ne este foarte şi foarte important. Noi nu am fi fost în stare, în ultimii 3 ani de zile, să avansăm aşa de mult în a prelua legislaţia europeană, în a prelua cele mai bune practici de operare în piaţa Republicii Moldova, dacă nu am fi avut un suport foarte solid consultativ şi din partea colegilor de la secretariatul Comunităţii Energetice de la Viena, dar şi din partea colegilor de la Comisia Europeană.”

Europa Liberă: Din moment ce mâine veţi discuta la Minsk cu ministrul rus al energeticii despre semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale, acest document privind livrările de gaze ruseşti către Moldova e definitivat?

Valeriu Lazăr: „Discutăm despre un contract pe termen mediu. Aceasta ar însemna cred că 3-4-5 ani, dar nu mai mult. Mâine vom avea o discuţie cu colegul Novak, deja niţel într-o altă conjunctură. Fiindcă când s-au întâlnit premierii la Ialta, Moldova şi-a expus foarte clar angajamentul: „Uite ce avem noi de gând să face, uite ce noi nu avem de gând să facem, fiindcă nu vrem să denunţăm, dar vrem să facem nişte paşi care ar scoate orice dubii vizavi de investiţiile voastre în Republica Moldova”.

Începând cu ziua de astăzi, noi am demonstrat că putem fi credibili, suntem corecţi, suntem consecvenţi în ceea ce facem. Vreau mâine deja să începem a discuta referitor la acordul interguvernamental. Eu nu negociez cu ministrul Novak contractul de livrare a gazelor naturale. Vor negocia operatorii, respectiv Moldovagaz cu Gazpromul.

Noi, la nivel interguvernamental, vom semna Acordul de Colaborare în Domeniul Energetic care va acoperi inclusiv aspectele livrărilor de gaze. Dar nu doar, fiindcă noi avem proiecte comune cu Federaţia Rusă care merg zic eu destul de bine nu doar pe zona gazului natural. Şi voi încerca să avem această abordare la pachet, să încercăm să punem cap la cap intereselor concernelor energetice din Federaţia Rusă cu interesele noastre şi - de ce nu? - din perspectiva oportunităţilor care există pe piaţa europeană.”

Europa Liberă: Mai speraţi, mai există şanse să obţineţi un tarif mai mic pentru consumul de gaze naturale din Federaţia Rusă?

Valeriu Lazăr: „Eu cred că există toate premisele pentru a avea un tarif mai mic, deja începând cu anul viitor.”

Europa Liberă: Mai mic de 400 de dolari pentru mia de metri cubi?

Valeriu Lazăr: „Mai mic de 400 de dolari pentru mia de metri cubi. Rămân optimist, fiindcă noi avem suficiente argumente în acest sens. Avem nevoie doar de un singur lucru. De o tonalitate şi de un fundal foarte calm, liniştit al acestor negocieri, astfel încât fiecare din părţile implicate să-şi vadă oportunităţile. Pe undeva chiar văd mai bine decât colegii mei din Federaţia Rusă ce oportunităţi li se deschid împreună cu Republica Moldova în această regiune.”
XS
SM
MD
LG