Linkuri accesibilitate

Prezidențialele prin prisma analiștilor politici




Cu o zi înaintea celei de-a doua runde de dezbateri prezidențiale, am participat la un eveniment susținut de unul dintre cei mai de vază analiști politici americani, Chuck Todd, care este și corespondentul principal pe lîngă Casa Albă pentru NBC News.

Trebuie să spun că ceea ce am văzut la acea întîlnire m-a impresionat profund, pentru că acolo nu am văzut doar studenți și profesori universitari; în sală au fost prezenți mulți oameni de rînd începînd cu școlari și terminînd cu bătrîni care abia de puteau păși.

Chuck Todd ne-a spus că în cea de-a doua dezbatere prezidențială, Mitt Romney va avea oportunitatea să interacționeze cu adevărații reprezentanți ai clasei de mijloc. A menționat și faptul că întrucît candidatul republicanilor este mormon, în eventualitatea cîștigării alegerilor, numărul reprezentanților acestei biserici ar putea crește.

Despre Obama a spus că dacă nu va reuși să cîștige cea de-a doua rundă de dezbateri, atunci s-ar putea să nu fie capabil să schimbe lucrurile mai tîrziu. Acest obiectiv, după cum ne-am convins, a fost realizat de Obama în dezbaterile de aseară. Campania lui Obama, după spusele lui Chuck Todd, l-a creionat pe Romney drept un om bogat, fără inimă și interesat doar de propria avere ținîndu-și banii în conturi bancare străine.

Succesul lui Obama în alegerile prezidențiale din 2008 s-au datorat potrivit lui Chuck Todd, cel care este co-autorul cărții How Obama won: A State-by-State Guide to the Historic 2008 Presidential Election, faptului că Obama și-a construit campania în jurul „ excepționalității americane”. Prin excepționalitate americană autorul are în vedere că Obama și-a conturat discursul de campanie în jurul mesajelor de unicitate și superioritatea a Statelor Unite față de restul popoarelor lumii.

Răspunzînd la întrebările celor din sală a spus că alegerile nu vor fi decise de criteriile rasiale, iar marea provocare pentru Romney va fi cum să facă să se distingă de George W Bush. A mai spus că din cauza crizei economice actuale este o mare probabilitate ca viitorii 5-6 președinți ai Americii să poată obține doar cîte un mandat de 4 ani.

Cînd a fost întrebat ce rol are mass-media în aceste alegeri, el a răspuns un pic nedumerit că în ziua de astăzi este greu să determini cine este mass-media de fapt, pentru că mulți dintre noi avem conturi de twitter, bloguri și acces la rețelele de socializare ceea ce ne face într-un final a fi cu toții un fel de agenți mass-media.
XS
SM
MD
LG