Linkuri accesibilitate

Ce este Partidul Popular European (PPE)?


Simbolurile PPE au impregnat profund intreaga simbolică a Uniunii Europene : coroana de 12 stele pe fond albastru simbolizeaza apostolii din coroana Fecioarei.

In Parlamentul European, dreapta moderată a creştin-democraţilor (Partidul Popular European, PPE, din care face parte si PDL-ul românesc) se afla dintotdeauna între-o infruntare permanenta cu socialistii. Primii au actualmente 271 de locuri, ceilalti - 189, dintr-un total de 754. Cele doua formatiuni sint rivale in special pentru chestiuni de putere si bani: controlul comisiilor parlamentare si fondurile pe care le primesc grupurile transationale.

PPE („popularii“, sau „conservatorii“, cum li se mai spune) nu e un partid al dreptei dure. Dimpotriva, se poate chiar afirma ca PPE se afla la originea UE. Intr-adevar, toate marile figuri fondatoare ale UE au fost PPE sau precursori crestin-democrați ai partidului, de la Schuman și Adenauer, trecând prin De Gasperi si pana la Helmut Kohl, toți au fost PPE, promovând federalismul european și împăcarea franco-germană intr-o vreme cînd multi socialisti inca mai flirtau cu euro-comunismul si cu Moscova.

PPE este astazi un grup transnational compus din oameni cu interese diverse si din formațiuni politice heteroclite. PPE este apoi, ideologic, mult mai compozit decit socialistii. Desi ramane principalul grup, PPE e o formatiune ce se straduie din ce in ce mai greu sa-si gaseasca o linie politica coerenta. Contururile sale ideologice au devenit tot mai confuze, pe masura ce PPE a acceptat ca membri unele formatiuni politice de tendinta neoliberala. Asa e FIDESZ din Ungaria, al lui Viktor Orban, sau asa a fost cand a fost primit din Italia partidul lui Berlusconi. Formatiuni ad-hoc, create in jurul unor personalitati al caror profil politic nu corespunde vechiului mesaj umanist si crestin-democrat pe care s-a construit PPE.

PPE isi apara, asa cum fac si celelalte formatiuni, membrii, si s-a angajat total in recenta lupta de putere din Romania, cum ne-a declarat presedintele partidiului, belgianul Wilfried Martens:


„Eu urmez o linie de conduitã pe care o veti gãsi, poate, foarte clasicã, demodatã, dar care cred ca e indispensabila in viata politicã : loialitatea si solidaritatea cu partidele ce fac parte din grupul nostru... motiv pentru care sîntem de partea presedintelui Băsescu.“

PPE nu are insa o unitate interna de opinii si de ideologie. Astfel, presedintele Martens s-a pronuntat in repetate randuri in favoarea primirii Turciei in UE, in vreme ce influentul deputat german Elmar Brok, fostul sef al comisiei pentru afacerile externe din parlament, este cu totul impotriva, cum a declarat Europei Libere:

„Drepturile minoritatilor, drepturile religioase, libertatea presei, toate acestea nu sint respectate de Turcia. Nu putem sa primim o asemenea tara.“

PPE e însa in continuare cea mai eurofilă formatiune politică din Parlamentul European, mai mult chiar si decât majoritatea politicienilor de stânga. Deși latura sa umanist-crestină a fost mult atenuată in ultimele doua decenii, simbolurile PPE rămân si au impregnat profund intreaga simbolica a Uniunii Europene, cum ar fi de pilda coroana de 12 stele pe fond albastru care simbolizeaza Europa si care nu e altceva decât coroana Fecioarei in iconografia catolică clasică. Cele 12 stele nu simbolizeaza numărul de tari din UE, ele au fost 12 de la inceput si sint apostolii din coroana Fecioarei.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG