Linkuri accesibilitate

Premierul susţine că preşedintele Traian Băsescu ar încălca legea supremă prin participarea la congres.

Peste 1.200 de invitaţi participă, la Bucureşti, la congresul Partidului Popular European care reuneşte partidele de dreapta şi centru dreapta, Printre liderii prezenţi în România: cancelarul Angela Merkel şi premierul Moldovei Vlad Filat. Concomitent însă Uniunea social-liberală a organizat un imens miting pe stadion, la care şi-a lansat candidaţii pentru alegerile generale din decembrie. S-ar putea spune - o demonstraţie de forţă, într-un moment în care guvernul nu are cele mai simple relaţii cu Uniunea Europeană. Relazează, Sabina Fati:

In fata Palatului Parlamentului, un grup de 30 pina la 50 de oameni striga lozinci nostalgice, despre epoca ceausista in care s-a construit aceasta cladire uriasa, a treia ca marime din lume in paralel cu injuraturile adresate liderilor europeni prezenti astazi in capitala Romaniei la Congresul PPE - Partidului Popular European. 16 sefi de stat sau de guvern, presedintele Comisiei Europene si seful Consiliului European au venit la cea mai mare intilnire a dreptei din acest an. In fata acestui grup restrins de nostalgici ai comunismului se afla circa 20 de camere de luat vederi, ziaristi romani si straini, care nu inteleg reticenta protestatarilor fata de Congresul popularilor europeni. In paralel exact la ora la care incep sa vorbeasca cei mai importanti lideri europeni, va avea loc spectacolul mamut de pe Stadionul National unde vor fi lansati cei aproape 500 de candidati ai socialistilor si liberalilor. 70 de mii de simpatizanti sint asteptati pe Arena Nationala sa-i ovationeze, in stil american, pe reprezentantii Uniunii Social Liberale (USL) sub umbreala careia vor candida impreuna socialistii si liberalii romani. Nu e sigur in cele din urma daca spectacolul de pe stadion va respecta canoanele americane sau daca nu cumva va avea si ingredinetele obisnuitelor mitinguri nationaliste din ultimii ani ai epocii Ceausescu.

Stinga si Dreapta se concureaza deci si in acest fel, dupa ce socialistii europeni au refuzat sa-si desfasoare congresul la Bucuresti, in semn de protest fata de felul brutal in care coalitia de guvernare de centru-stinga din Romania a incercat asta vara sa scape de presedintele Traian Basescu. Partidul Popular European si-a programat Congresul in aceasta toamna aici in capitala Romaniei tocmai pentru a le da o mina de ajutor democrat-liberalilor romani, dar si Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, cele doua formatiuni membre ale PPE. Este vorba despre un transfer de credibilitate dinspre cancelara germana Angela Merkel, de pilda, spre liderii dreptei autohtone sau dinspre Jose Emmanuel Barosso, presedintele Comsiei Europene spre democrat-liberalii romani. Acestia vor putea spune linistiti in campania electorala pentru alegerile generale din 9 decembrie ca au sustinerea larga a celor mai influenti lideri europeni. Aceste transferuri de incredere ii deranjeaza, insa, pe socialistii si liberalii romani, care raspund discursurilor de incurajare ale popularilor, facind apel la multime. E o tehnica mai veche a stingii de a se delimita de elita de dreapta prin asocierea cu poporul.

Oricum premierul Victor Ponta a spus ironic inainte de inceperea Congresului popularilor europeni ca le ureaza bun venit fruntasilor de dreapta care vin la Bucuresti, pentru ca in sfirsit acestia sa poata vedea cu ochii lor ca pe strazile capitalei nu exista tancuri. Declaratia explicita si rudimentara a liderului socialistilor romani se refera la sustinerea de care a beneficiat Traian Basescu asta vara in perioada in care era suspendat. Mai mult primul ministru Ponta a precizat ca nu a cerut o discutie separata cu Angela Merkel, probabil pentru a evita sa fie refuzat, dupa nenumaratele impoliteturi la adresa ei din perioada crizei politice de asta vara.

Asadar cei 13 premieri prezenti in Romania nu au fost curtati deloc de seful guvernului de la Bucuresti si nici de ceilalti oficiali aflati la guvernare. Congresul popularilor europeni continua si miine, dar pina atunci urmeaza discursurile celor mai importante personaje politice ale continentului, care se vor incheia cu cel al presedintelui Traian Basescu, acuzat oricum de liderii USL ca n-ar trebui sa fie aici fiindca in acest fel incalca legea fundamental a tarii care preizeaza ca seful statului roman nu este membru al niciunui partid politic.
XS
SM
MD
LG