Linkuri accesibilitate

Ministrul apărării Vitalie Marinuţa spune că Rusia trimite armament în regiunea transnistreană fără să informeze Chişinăul


Ministrul apărării Vitalie Marinuţa a declarat că deţine informaţii că sub pretextul fortificării trupelor sale de menţinere a păcii, Federaţia Rusă ar trimite în regiunea transnistreană tehnică militară şi armament de infanterie.

Ministrul afirmă că ar fi vorba despre camioane, lansatoare de grenade şi puşti cu lunetă - echipamente ce nu se înscriu în cadrul unei misiuni de pacificare.

Într-un interviu cu radio Europa Liberă, ministrul s-a declarat „indignat” de faptul că Federaţia Rusă nu şi-a coordonat acţiunile cu Chişinăul, aşa cum stabilesc acordurile dintre cele două ţări. El a adăugat că subiectul ar trebui să fie discutat în cadrul Comisiei Unificate de Control şi la Comandamentul Militar Unit al trupelor de pacificare.

Ministrul apărării Vitalie Marinuţa consideră că acţiunile unilaterale ale Rusiei s-ar putea răsfrânge negativ asupra procesului de reglementare transnistreană.

Pe 12 aprilie, ministrul rus al apărării Anatoli Serdiukov a întreprins o vizită-fulger în Transnistria pentru a inspecta efectivul militar din regiune, vizită despre care Chişinăul nu a fost anunţat. Urmare a acestei vizite, reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria şi vicepremierul rus responsabil de complexul militar Dmitri Rogozin a declarat că Rusia îşi va moderniza Grupul Operativ de Trupe Ruse şi-l va dota cu cel mai performant armament.
XS
SM
MD
LG