Linkuri accesibilitate

Congresul PPE la Bucureşti şi frustrarea guvernării USL


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

Mass-media care susţin USL au îndemnat bucureştenii să arunce cu ouă şi roşii în reprezentanţii Uniunii Europene şi ai statelor occidentale.

În jur de 1200 de invitaţi se află la Bucureşti pentru a participa la Congresul Partidului Popular European. Printre ei, Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, 16 şefi de stat şi guvern în frunte cu dna Angela Merkel, apoi premierul moldovean Vlad Filat şi încă multe alte personalităţi politice de prim rang. Congresul îşi propune alegerea unei noi conduceri, discutarea platformei program a Partidului Popular European precum şi schiţarea unui profil al candidatului partidului pentru preşedinţia Comisiei Europene în 2014, cînd expiră mandatul dlui Barroso. Faptul că această întîlnire a partidelor de dreapta şi de centru dreapta din Europa are loc la Bucureşti este, în sine, un lucru extrem de pozitiv, mai ales după ce socialiştii europeni au anulat congresul ce urma să aibă loc tot la Bucureşti şi l-au ţinut la Bruxelles.

Să fie sentimentul de frustrare al coaliţiei care guvernează astăzi România atît de puternic încît să reacţioneze nepotrivit la un eveniment care ar fi trebuit salutat cu civilitate? Din păcate, cîteva ziare şi posturi de televiziune care susţin Uniunea Social Liberală au incitat pur şi simplu la violenţă, îndemnîndu-i pe bucureşteni să iasă în stradă şi să arunce cu ouă şi roşii în reprezentanţii Uniunii Europene şi ai statelor occidentale. Au fost reluate clişeele binecunoscute cu “România – colonie a Occidentului”, cu Barroso şi Merkel – duşmani ai ţării noastre etc. Un mic grup de manifestanţi a venit cu pancarte pe care erau scrise, în nemţeşte, lucruri scandaloase, de o bădărănie îngrozitoare, la adresa Angelei Merkel, socotită vinovată, alături de alţii, de eşecul referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu.

Şi, ca toată lumea să ştie cine deţine puterea în România, Uniunea Social-Liberală a decis să-şi lanseze candidaţii pentru alegerile parlamentare în cadrul unui miting monstru, cu 80 000 de oameni adunaţi pe Arena Naţională. E foarte adevărat, spectacole de acest tip pe stadion nu mai văzusem de mult timp, de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Ne putem întreba de ce a fost nevoie de asemenea punere în scenă, din moment ce USL va cîştiga cu siguranţă alegerile din 9 decembrie. Singurul răspuns plauzibil este că mitingul s-a dorit o demonstraţie de forţă, menită să-i impresioneze şi pe invitaţii de la Congresul Partidului Popular. O lovitură de imagine, aşadar, deşi e greu de spus cît de impresionaţi pot fi nişte oameni care au văzut multe la viaţa lor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG