Linkuri accesibilitate

„Moldova e considerată de UE şi NATO ca fiind partenerul estic cel mai activ și mai stabil.”


Titus Corlăţean în prima vizită la Chişinău ca ministru de externe al României, 13 septembrie 2012.

Interviu cu ministrul român de externe, Titus Corlățean.


Ministrul de externe roman Titus Corlățean le-a prezentat, luni, omologilor săi din Uniunea Europeană o propunere pentru accelerarea liberalizării regimului vizelor pentru moldoveni. Propunerea a fost initiata de România si a fost semnată deja de alte șapte tari foste comuniste din UE. L-am întrebat pe ministrul Corlatean care a fost reactia celorlalți miniștri de externe din UE:

Titus Corlățean: „Reactia in cadrul reuniunii de lucru a miniștrilor de externe, precum si cea a inaltului reprezentant pentru afaceri externe UE Catherine Ashton, a fost larg favorabilă. Am fost mulțumit de aceasta reacție, pentru ca tema vizelor in general continua sa fie delicată, cum am văzut si din ultimele demersuri legate de unele state din Balcani. E un mare pas înainte, ca si faptul ca Moldova e discutata constant si e considerată ca fiind partenerul estic cel mai activ, mai stabil, care prezintă stabilitate politica si care e predictibilă in eforturile sale. România este in prima linie aici. Nu exista reactii sau interpretări eronate; contribuția României este acceptata si înțeleasă ca o contribuție europeană, astfel ca Moldova sa se apropie de UE.”

In ce privește colaborarea in cadrul NATO, Titus Corlățean a destainuit Europei Libere existența unui plan al NATO de instalare in Republica Moldova a unui laborator special de tratare a unor deșeuri chimice primejdioase, proiect la care si România ar participa financiar:

Titus Corlățean: „Sunt produse chimice care, netratate si odată ce anii avansează, pot avea un efect extrem de nociv pentru mediul înconjurător si pentru sănătatea oamenilor. Faptul ca exista acest proiect pentru a elimina substantele chimice respective face din asta un proiect important. In orice caz, mai exista un proiect pe care il voi discuta chiar mâine la Berlin cu ministrul de externe german [Guido Westerwelle]: o inițiativa comuna intre Moldova, România si Israel, si exista o discuție de a coopta si Germania in a finanța de asemenea un astfel de laborator, in cazul României cu o cofinantare de 300.000 euro, tot pentru a trata astfel de substante chimice.”

L-am întrebat atunci pe ministrul roman de externe Corlatean cum vede in general cooperarea dintre Republica Moldova si Romania din cadrul NATO:

Titus Corlățean: „Uitați: trebuie sa fim deschişi, dar si inovativi in a răspunde solicitării de sprijin pe care Republica Moldova o adresează in mod firesc României, si nu doar prin efortul bilateral, de multe ori financiar. Trebuie sa lărgit puțin aspectul. Faptul ca sint si alți parteneri internationali, in cadrul NATO de exemplu, cred ca este o formula de sprijin buna, pentru ca, iată, sint acum mult mai multe tari interesate de evoluțiile din Republica Moldova si de felul in care pot fi ajutate aceste evoluții."

In schimb, NATO nu se ocupa de situația din Transnistria, „conflict înghețat” care este lăsat in seama medierii sporadice a Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG