Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu: Pun Raportul de condamnare a comunismului deasupra proceselor de modernizare a statului


Raportul de condamnare a comunistului în România la al treilea volum.

În România au fost date publicității astăzi noi documente despre perioada dictaturii comuniste. Volumul referitor la perioada 1965-1971 a apărut sub egida Comisiei prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste, oferindu-i președintelui Traian Băsescu ocazia unor declarații interesante condamnarea comunismului. Relatează de la București Sabina Fati.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a recunoscut astazi pentru prima data ca ideea condamnarii comunismului nu-i apartine si ca s-a lasat convins de cei din societatea civila sa-si asume constituirea unei comisii in acest sens: „Daca am avut un merit a fost acela ca am cedat in fata inteligentei si am inteles ca ce imi propuneau acei oameni era corect si trebuia facut”, a declarant seful statului roman, mentionindu-i pe filozoful Gabriel Liiceanu, pe eseistul Andrei Plesu si pe fostul sef al Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici.

Pe 18 decembrie 2006, Traian Basescu a condamnat regimul comunist ca fiind „ilegitim si criminal”, pe baza asa numitului Raport final, facut de o comisie de istorici care a lucrat aproape un an de zile sub coordonarea cunoscutului politolog Vladimir Tismaneanu, unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori ai comunismului pe plan international. A urmat apoi un alt volum ajutator, care s-a ocupat cu stringerea documentelor din perioada 1945-1965, deci pina la preluarea puterii de catre Nicolae Ceausescu.

Astazi a fost lansat cel de-al treilea volum, aparut la editura Polirom, spre deosebire de celelalte care au fost editate la Humanitas, iar acesta din urma publica documente din anii 1965-1971, adica din perioada de deschidere a epocii comuniste, cea in care a fost tradusa multa literatura occidentala, in care au fost eliberati detinutii politici si in care Nicolae Ceausescu s-a desprins de Moscova, lansind bazele unui nationalism rudimentar, care va duce, in cele din urma, la izolarea Romaniei pina la sfirsitul anilor 1980. Documentele din perioada dictaturii, elaborate sub girul presedintiei romane sint menite sa demonstreze pas cu pas Raportul initial, care i-a enervat atit de tare pe socialisti, incit acestia cu ajutorul liberalilor au incercat inca din 2007 sa-l demita pe seful statului roman.

Traian Basescu a declarat cu ocazia lansarii celui de-al treilea volum elaborat sub umbrela Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania ca din punctul sau de vedere Raportul de condamnare a comunismului se afla deasupra proceselor de modernizare a statului roman, desfasurate in timpul mandatului sau.

Traian Basescu, aflat intr-o situatie dificila dupa incercarea de asta vara a coalitiei de centru-stinga de a-l demite incepe sa ierarhizeze rezultatele mandatelor sale prezidentiale atunci cind spune ca scoaterea la iveala a crimelor comunismului este cel mai important lucru pe care l-a facut. Presedintele roman considera ca multe dintre derairerile care au loc in zilele noastre isi gasesc explicatia in vremurile tulburi din timpul dictaturii. De la „decalajul” dintre Romania si statele occidentale pina la „atitudinile generate de metode si mentalitati inca nestinse si neadaptate noului drum al Romaniei” toate acestea isi gasesc, potrivit lui Traian Basescu o explicatie in volumele de documente pe care istoricii le-au scos la suprafata. „Continuarea aparitiei acestor volume reprezinta singurul mijloc de a da substanta Raportului de condamnare a comunismului”, a spus astazi presedintele Basescu accentuind ca fara aceste documente, Raportul initial ar putea fi orcind „contrazis, mistificat sau chiar utilizat impotriva realitatilor pe care le-am trait.”
XS
SM
MD
LG