Linkuri accesibilitate

Există aici o apucătură endemică ce ne poate face lesne campioni ai alcoolizării.După ce un top făcut în străinătate i-a propulsat pe moldoveni printre cei mai tari consumatori de băuturi alcoolice ai lumii, în patrie s-au auzit voci sceptice-supărate care au criticat clasamentul străinilor. „E o exagerare şi o cacealma! Nu mai sîntem noi într-atît de alcoolizaţi! Moldovenii ştiu să bea cu măsură!” au replicat vocile sceptice-supărate din ţară.

Ce să le spun acestora? Eu nu ştiu ce informaţii au folosit străinii atunci cînd şi-au alcătuit topul, dar ceea ce am văzut aici de-a lungul anilor, în calitatea mea de cetăţean moldovean, mă face să le dau întrucîtva dreptate. Păi, numai mormanele de sticle de bere şi de vin adunate după Hramul Chişinăului de gunoieri ar putea să ne facă unici şi irepetabili. Dincolo de asta, există aici o apucătură endemică ce ne poate face lesne campioni ai alcoolizării. E un fapt cunoscut de toată lumea.

Se ştie că la nunţi, cumătrii, zile de naştere şi la alte petreceri mulţi dintre noi beau de nevoie. Bem nu pentru că vrem cu tot dinadinsul, ci pentru că vecinul-ruda-amicul te va privi reprobator sau chiar te va obliga să dai peste cap paharul. Dacă eşti la un chef şi nu prea bei, mereu se va găsi cineva care se va simţi contrariat sau ofensat, care îţi va vorbi despre cît de important e să fii alături de oameni, adică să bei cît beau ei, oamenii. Refuzul de a le ţine isonul e întîmpinat cu nedumerire. Cum să nu poţi bea şu tu un păhărel? Chiar nu vrei să împărtăşeşti bucuria celorlalţi? Bea măcar un piculeţ, că n-o să ţi se întîmple nimic! Iar piculeţul de multe ori nu mai are limite.

Mărturisesc că m-am săturat ca de mere acre de aceşti indivizi care mi se bagă în suflet şi insistă să mai iau un păhărel, că altminteri reuniunea nu mai are nici un şarm. E un soi de molimă naţională obişnuinţa asta de a avea grijă ca celălalt să bea cît beau toţi. Şi, de fapt, e o elementară lipsă de respect şi de bun-simţ. Mi s-a întîmplat să fiu la cîteva petreceri în alte ţări şi nu am văzut nicăieri insistenţa asta bădărănoasă, grija asta bizară pentru alcoolul ingurgitat de ceilalţi.

De aceea, dată fiind această apucătură autohtonă foarte răspîndită, mă gîndesc că avem toate şansele să devenim campioni la consumul de băuturi alcoolice. Asta dacă nu sîntem încă.
XS
SM
MD
LG