Linkuri accesibilitate

Cum a scos premierul Ponta ţara din criza bugetară


Victor Ponta
Victor Ponta

Este o practica uzuală în campaniile electorale ale liderilor populişti să inventeze probleme pe care mai apoi sa para ca le-au rezolvat.

Guvernul roman a gasit de ieri pina azi banii pe care pretindea ca nu-i are pentru functionarea statului in ultimele doua luni ale acestui an. Nu e inca destul de clar, daca intr-adevar premierul Victor Ponta nu stia exact ce buget administreaza sau daca a vrut sa intre in rolul Savatorului inainte de alegerile generale din decembrie.

Premierul roman, Victor Ponta a intrat in logica electorala cu tot cu problemele economice ale guvernului pe care-l conduce, cu riscul de a ridica nedumeriri in afara, mai ales printre finantatorii Romaniei: FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, dar si interior unde s-a creat o oarecare panica. Totul a plecat de la o declaratie facuta de primul ministru in care acesta se plingea, ieri dimineata intr-un interviu, ca prioritatea guvernului in aceasta perioada ar fi sa identifice fondurile pentru functionarea spitalelor, plata pensiilor si activitatea Ministerului Administratiei si Internelor. Intr-o singura propozitie simpla premierul roman marturisea de fapt, ca statul ar putea sa intre in blocaj, incepind cu institutiile sale esentiale: sanatatea si politia.

In cele din urma declaratia prin care premierul socialist Victor Ponta sustinea ca pentru ultimele 45 de zile ale anului 2012 nu mai sint bani a fost cosmetizata, dar explicatia initiala data de seful guvernului de la Bucuresti a ramas, iar potrivit lui, n-au fost prevazuti bani pentru ultima parte a anului la buget de stat. Premierul socialist considera ca este vina guvernului de dreapta al democrat-liberalilor, care a proiectat bugetul pe acest an. Specialistii au explicat insa, ulterior, ca bugetul de stat nu se face pe zile sau luni, si chiar daca s-ar face astfel, e greu de crezut ca premierul roman ar fi putut sa afle ca nu mai are bani de pensii, de spitale si pentru plata politistilor abia in a sasea luna de cind se afla la guvernare.

E posibil ca declaratia facuta de premierul roman sa justifice ulterior noi imprumuturi, in afara celor uzuale, de care Romania are nevoie lunar pentru a se sutine, dar exista si alte ipoteze. Unii il acuza ca dupa o astfel de declaratie, Romania se va imprumuta mai scump pe pietele de capital, in conditiile in care in fiecare luna o mare parte din banii pentru pensii si pentru salariile bugetarilor sint luati cu dobinda mare pe termen scurt de la banci din tara sau din afara.

Opozitia democrat-liberala il acuza de “incompetenta” pe premierul roman, spunind ca este iesit din comun si “halucinant” pentru un prim ministru care a facut o rectificare bugetara in august, adica acum o luna si jumatate, sa vina in fata opiniei publice sa declare ca nu are bani pentru ultimele 45 de zile.

Premierul roman a precizat astazi ca realocarea de fonduri pentru functionarea statului este de 1,3 miliarde de lei, adica aproape 30 de milioane de euro, sustinind ca guvernul a gasit banii necesari pentru ca are “venituri suplimentare”. Inca nu este prea clar unde i-a gasit, dar solutia imediata a sefului guvernului de la Bucuresti ar putea sugera ca este vorba despre un joc electoral in care premierul socialist al Romaniei si-a ales rolul de salvator. Este o practica uzuala in campaniile electorale ale liderilor populisti sa inventeze probleme pe care mai apoi sa para ca le-au rezolvat eficient si repede. Altfel spus multi pensionari romani vor crede, in cele din urma, ca fara Victor Ponta nu si-ar fi luat pensiile in ultimele doua luni ale acestui an.
XS
SM
MD
LG