Linkuri accesibilitate

„Ne vom mişca împreună înainte”


Liderii AIE în 2010
Liderii AIE în 2010

Vlad Filat: „cred că am ajuns cu toţii şi la maturitatea necesară, pentru a lua decizii care ţin de interesul statului, de interesul larg al societăţii”.


Liderul liberal, Mihai Ghimpu, este foarte suparat pe colegii sai de alianta deoarece nu sustin proiectele PL-ului. In contextul in care Mihai Ghimpu are o relatie din ce in ce mai dificila cu colegii de alianta, de aceasta situatie vrea sa profite socialistul Igor Dodon. El spune voalat despre un scenariu in care partidul sau ar putea lua locul liberalilor in AIE.Despre ultimele evolutii pe scena politica din Moldova, despre atmosfera din cadrul coalitiei de guvernare, a vorbit Europei Libere premierul Vlad Filat, președintele PLDM.

Europa Liberă: Domnule premier, am să vă adresez câteva întrebări despre politică. Dar, mai întâi, totuşi aş vrea să vă întreb, pentru că, în scurt timp, începe sezonul rece, cum intră Moldova şi cetăţenii ei în iarnă?

Vlad Filat: „Pregătită. Măsurile care urmau să fie întreprinse pentru a pregăti instituţiile publice, nu doar pentru perioada rece a anului, au fost întreprinse şi suntem pregătiţi.”

Europa Liberă: A existat un pronostic din partea unui coleg de Alianţă care spunea că această toamnă va fi rece în AIE pe plan politic. Cum va fi, în opinia dumneavoastră?

Vlad Filat: „Vom continua să avem activităţi, însoţite de discuţii, în unele situaţii contradictorii... Dar ne vom mişca împreună înainte.”

Europa Liberă: De ce să apară această constatare despre o eventuală reformare a Alianţei de guvernare, despre care se ştie foarte clar că ar fi una imposibilă?

Vlad Filat: „Nu ştiu. Trebuie să vedem cine are interes să scoată în evidenţă o asemenea posibilitate. Eu am spus şi pot să spun şi astăzi că orice reformatare a Alianţei ar duce la alegeri anticipate.

Toate discuţiile vizavi de o eventuală reformatare trebuie să ţină cont şi de programul de activitate a Guvernului şi a guvernării în întregime. Or, noi am avut o înţelegere la formarea actualei coaliţii de guvernare, avem acţiuni foarte concrete, obiective foarte concrete, paşi făcuţi. Paşi pe care urmează să-i facem, ca să îndeplinim promisiunile în faţa oamenilor.

Trebuie să mai spun că alegerile pentru Republica Moldova ar fi nu doar un lucru nedorit, dar ar fi o tragedie. Moldova şi-ar pierde din credibilitate. Moldova ar pierde din viteza cu care se mişcă la ora actuală în implementarea mai multor proiecte, nu doar cel de integrare europeană. Şi aceasta ar însemna pierderea unei şanse istorice în ceea ce ţine de summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din anul viitor, de la sfârşit de noiembrie.

Dacă este să ne aducem aminte, în anul 1999, a mai existat o asemenea situaţie, a fost acea întrunire de la Helsinki, în cadrul căreia Moldova putea să facă un pas important în mişcarea sa către Europa. De aceea, eu cred că lucrurile sunt mai mult decât clare. Şi este necesar să continuăm să ne facem datoria şi să îndeplinim, în primul rând acele angajamente pe care ni le-am asumat în faţa oamenilor. Şi să oferim ţării posibilitatea de a se moderniza şi de a se integra plenar în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Pentru că aţi promis că, odată cu începerea sesiunii de toamnă-iarnă vor fi numiţi cei trei conducători: al SIS-ului, Centrului Naţional de Integritate şi Centrului Naţional Anticorupţie. Mai nou se aude că ar putea fi votaţi toţi trei la pachet. Aţi putea să negociaţi în cadrul Alianţei o asemenea variantă?

Vlad Filat: „În primul rând, acest lucru ţine de competenţa Parlamentului. Chiar dacă sunt preşedinte al unui partid parlamentar, care are 31 de deputaţi, nu pot să iau eu decizie unilaterală în acest sens. Sigur, era necesar ca, în debutul sesiuni de toamnă-iarnă, să fi fost numiţi în funcţii aceşti conducători, fiindcă este vorba de instituţii importante cu funcţii foarte importante în activitatea administrativă a statului. Acum rămâne să vedem.

Eu cred că este necesar să ne mişcăm rapid în acest sens şi să oferim posibilitate nu doar prin numirea şefilor, dar să oferim posibilitate instituţiilor să îşi facă meseria. Ţin să aduc aminte că este vorba de Centrul Naţional Anticorupţie, este vorba de Comisia Naţională de Integritate, este vorba de Serviciul de Informaţii şi Securitate. Este vorba de doi viceguvernatori. Este vorba de cei care urmează să fie numiţi la Comisia Naţională pentru Piaţa Financiară.”

Europa Liberă: Domnule premier, spuneţi tranşant că reconfigurarea scenei politice nu este posibilă. Dar, pe de altă parte, domnul Dodon de la socialişti lăsa să se înţeleagă că ar vrea să ajungă la guvernare.

Vlad Filat: „Doamnă Ursu, eu acum nu vorbesc reieşind din dorinţele unui politician sau altuia. Eu vorbesc despre necesitatea în asigurarea unui act guvernamental eficient pentru Republica Moldova. Eu cred că noi am ajuns cu toţii şi la maturitatea necesară, pentru a lua decizii care nu ţin doar de interesul personal, de partid, ţin de interesul statului, de interesul larg al societăţii. Prin urmare, ceea ce am declarat eu este un mesaj foarte clar către toţi politicienii din Republica Moldova. Şi aceasta este poziţia mea fermă.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu zicea că PLDM, ca fracţiune mai mare în Alianţă, ar trebui singură să facă acţiuni de iniţiativă ca să consolideze Alianţa, să ajungă în Biroul Permanent. Are şanse?

Vlad Filat: „Nu cred că aici trebuie să discutăm, reieşind din mărimile fracţiunilor, pentru că, în cazul dat, aş putea şi eu să fac anumite constatări şi anumite trimiteri la numărul de deputaţi pe care îi are PLDM-ul. La împărţirea funcţiilor sau în alte situaţii, niciodată nu se vorbeşte despre acest lucru. Doar când sunt probleme sau situaţii mai dificile, foarte uşor, într-o manieră, din punctul meu de vedere, speculativă, se transferă responsabilitatea pe Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Pentru noi nu este o tragedie. Deja suntem deprinşi să avem asumată întreaga responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă în ţară. Însă eu cred că ar trebui cu toţii, indiferent de denumirile partidelor din care facem parte, de numele pe care îl purtăm, de numărul deputaţilor pe care îi avem în Parlament, să fim responsabili şi atunci lucrurile vor merge bine.

În ceea ce ţine de o decizie au alta... În primul rând, noi am avut o înţelegere, absolut importantă în a fi respectată: ca orice problemă, orice subiect pus la vot să fie, înainte de aceasta supus discuţiilor în Alianţă. Este primul lucru. Al doilea: atunci când nu există înţelegere sau nu există consens, nicio componentă a Alianţei nu insistă în a fi supus votului un proiect sau altul.

Dacă s-ar fi respectat aceste înţelegeri, care eu consider că sunt foarte importante, noi nu am fi ajuns, în plenul Parlamentului, să avem discuţii contradictorii şi, mai mult decât atât, după şedinţele plenare să asistăm la declaraţii foarte şi foarte emotive. Eu cred că trebuie să revenim la acea regulă în a avea discuţii, atâtea câte sunt necesare pentru a atinge compromisul şi pentru a supune votului şi a obţine voturi pentru un proiect sau altul.

Mai mult decât atât, eu cred că este absolut firesc ca domnul Ghimpu să se regăsească în Biroul Permanent al Parlamentului. Nu aceasta este problema. Ţine de comunicarea şi de abordarea unei probleme, în cazul dat, care ţine de Biroul Permanent, în complexitatea sa. Urmează să comunicăm suficient şi să depăşim această situaţie.”

Europa Liberă: Sunt păreri „pro” şi „contra” şi referitor la dreptul la crearea unei fracţiuni. Credeţi că e posibil să se creeze o fracţiune a independenţilor?

Vlad Filat: „Eu cred că o normă legală în Republica Moldova trebuie să aibă şi stabilitate. Orice modificări, pornind de la interes conjunctural, lovesc în timp, ca şi bumerangul. De aceea eu pornesc de la această constatare şi de la acest deziderat, până la urmă.

În ceea ce ţine de formarea unei noi fracţiuni, dacă legea le permite acest lucru, eu nu văd de ce trebuie să ne împotrivim. Pe de altă parte, dacă sunt probleme care ţin de aspectul legal şi nu există claritate, urmează în procedura, deja foarte bine cunoscută de către toţi, să se ofere răspunsuri la aceste întrebări şi, ulterior, având la bază suport juridic, să se ia decizii.”

Europa Liberă: Odată ce PCRM-ul, fracţiunea PCRM e părăsită de tot mai mulţi deputaţi, credeţi că ar putea să se creeze o atmosferă în cadrul Legislativului, când veţi discuta despre modificarea Constituţiei şi nu despre aprobarea unei Legi Fundamentale noi?

Vlad Filat: „Doamnă Ursu, eu tare vreau ca în Parlamentul Republicii Moldova, indiferent de plecări sau alte procese care au loc în interiorul fracţiunilor parlamentare, deputaţii aleşi să se conducă de interesul naţional, să se conducă de interesul cetăţeanului Şi, în acest sens, eu vreau să vă spun că, din multele proiecte de legi, care sunt propuse pentru a fi adoptate, pot fi adoptate de către majoritatea deputaţilor sau chiar toţi deputaţii aflaţi în Parlamentul Republicii Moldova. Nu poţi - şi nu cred că este corect -, să votezi împotriva propriilor cetăţeni, chiar dacă interesul de partid îţi dictează acest lucru.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că totuşi e mai bine în Legislativ să discutaţi problema Constituţiei?

Vlad Filat: „Eu cred, în general, că problemele care ţin de interesul larg şi care vizează nu doar prezentul, dar şi viitorul Republicii Moldova, trebuie să fie discutate, având o atmosferă calmă. Să nu implicăm societatea, pentru a o diviza şi mai tare şi să votăm, iarăşi, urmărind binele societăţii noastre în Parlament.”

Europa Liberă: Pentru că am început-o cu sezonul rece, preţul gazului iarăşi ne va frige buzunarele?

Vlad Filat: „Doamnă Ursu, noi suntem în situaţia în care să vorbim despre un proces deloc uşor de negocieri, în vederea semnării unui nou acord cu Gazprom. În această săptămână, în Muntenegru, va avea loc ministeriala Comunităţii Energetice, acolo unde vom avea discuţii foarte multe la acest capitol.

Ulterior, săptămâna viitoare, vom avea iarăşi o întrunire la nivel de comunitate energetică a CSI, vom avea discuţii şi acolo. Săptămâna trecută, am trimis o scrisoare către premierul Federaţiei Ruse, domnul Medvedev, în care încă o dată am prezentat poziţia Republicii Moldova vizavi de acest proces de negocieri, în vederea semnări acordului de livrare a gazelor.

Vom continua să administrăm acest proces cu mare grijă, profesionist, în consultare cu toţi partenerii noştri, având ca şi scop semnarea unui acord care să asigure Republica Moldova, ceea ce înseamnă că, în primul rând, consumatorii din Republica Moldova, cu gaz natural, livrat într-o manieră stabilă şi la preţ accesibil.”

Europa Liberă: Această declaraţie făcută de Comisarul European pentru Energie vă încurajează? Cum se va răsfrânge asupra negocierii moldo-ruse?

Vlad Filat: „Urmează să vedem. Însă poziţia Comisarului a fost una foarte tranşantă. Declaraţia dânsului reiese şi din faptul că Moldova este parte a Comunităţii Energetice. Această poziţie a dânsului a arătat foarte clar că Moldova nu este de una singură...”

Europa Liberă: Da, el a spus-o foarte franc: Rusia şantajează Moldova, iar acest comportament este inacceptabil.

Vlad Filat: „Mă refer la faptul că dânsul a spus foarte tranşant că Moldova nu este singură în acest proces. Aceasta înseamnă sprijin direct. Noi însă trebuie să continuăm să negociem şi să aducem în acest proces de negocieri argumente şi soluţii, nu doar declaraţii. De aceea vom continua să negociem. Astăzi voi avea o discuţie telefonică cu domnul comisar Oettinger. Vom mai face un schimb de păreri. Cum am spus, urmează să continuăm să ne facem meseria, într-un proces care vreau să vă spun că nu este uşor.”

Europa Liberă: Mizaţi că va fi semnat totuşi acest acord, până la finele anului?

Vlad Filat: „Eu mizez că noi vom rezolva această situaţie.”
XS
SM
MD
LG