Linkuri accesibilitate

Preţuri autohtone


Uneori discrepanţa dintre preţul autohton şi cel străin e atît de imensă, încît începi să te gîndeşti dacă nu cumva nişte flăcăi abili fac bani cu ciocanul...


M-am întîlnit deunăzi cu un coleg de breaslă care tocmai se întorsese din Spania. Şi colegul mi-a mărturisit că a descoperit în ţara lui Cervantes nişte preţuri mult mai generoase decît alea din Moldova. Omul mi-a spus că a cumpărat în Spania o anume conservă de ton care într-un supemarket chişinăuian costă aproape de trei ori mai scump. Am încercat să dezlegăm misterul acestei discrepanţe, am luat în calcul şi cheltuielile pentru transportare, dar tot ni s-a părut uriaşă diferenţa. Şi nu era doar asta. Foarte multe produse şi servicii erau acolo, în Spania, mai ieftine decît în cea mai săracă ţară din Europa.

Uneori, dacă am înţeles eu bine, sînt uluiţi de-a binelea de preţurile autohtone chiar guvernanţii moldoveni. Am citit, bunăoară, într-o publicaţie, că un vicepremier a intrat recent într-o farmacie şi... a făcut ochii mari, găsind acolo un medicament care costa 7 dolari. Acelaşi medicament costă în România un dolar şi jumătate. Vicepremierul a cerut explicaţii Ministerului Sănătăţii şi nu ne rămîne decît să sperăm că explicaţia îi va fi oferită. Deşi, la rigoare, o explicaţie ar putea să vină şi din partea Agenţiei Medicamentului care e o instituţie supraveghetoare.

Şi ar mai fi o sumedenie de lucruri şi produse mai scumpe aici decît în ţări prospere. Chiar şi legumele sînt de multe ori mai scumpe în ţara noastră agrară decît în altă parte.

Şi, fireşte, vocile înţelepte ale experţilor îţi vor spune că aşa e normal să fie într-o ţară care a ajuns să importe mai totul. Vocile expreţilor îţi vor lămuri că aducerea unui produs dintr-o ţară în alta costă. Şi ele vor avea pînă la un punct dreptate. Numai că uneori discrepanţa dintre preţul autohton şi cel străin e atît de imensă, încît începi să te gindeşti dacă nu cumva nişte flăcăi abili fac bani cu ciocanul, profitînd de îngustul tău spaţiu de manevră.

Şi mulţi dintre concetăţenii noştri îşi doresc să trăiască acolo unde şi salariile sînt mai mari, şi preţurile sînt mai mici. Şi-şi iau catrafusele şi pleacă. Şi vor mai pleca în continuare. Să nu-şi imagineze guvernanţii că exodul ăsta se va termina în curînd. Pur şi simplu, unii încă nu au posibilitatea să plece. Dar gîndul le e demult la alte dimensiuni geografice.
XS
SM
MD
LG