Linkuri accesibilitate

Sindicatele au cumpărat un aparat performant „Simens” pentru ultrasonografie


Valeriu Ursu: „Îndemnul meu e ca oamenii să aibă grijă de sănătatea lor, să se gândească că sănătatea e cea mai importantă în viaţă”.


În Moldova a început să activeze un centru medical diagnostic pentru membrii de sindicat. Crearea Centrului Medical Consultativ Diagnostic face parte din planul de dezvoltare a sindicatelor şi de susţinere a membrilor săi prin îmbunătăţirea calităţii vieţii, a declarat Europei Libere, Valeriu Ursu, medicul şef al acestui centru.

Europa Liberă: Doctorul Valeriu Ursu este interlocutorul nostru, de această dată în calitate de medic-şef al Centrului Medical Consultativ de Diagnostic al Sindicatelor. Domnule Ursu, câtă atenţie acordă astăzi sindicatele sănătăţii cetăţeanului?

Valeriu Ursu: „Perioada vieţii acuma e mai grea, economia e mai grea, situaţia financiară în ţară şi de aceea sindicatele, prin destinaţia lor, trebuie să dea dovadă de grijă pentru oamenii muncii.”

Europa Liberă: S-au mai pierdut din rândurile sindicaliştilor.

Valeriu Ursu: „Pierderea e naturală, deoarece mulţi pleacă peste hotare, după o bucată de pâine, să îşi câştige existenţa, pentru că aici nu-şi găsesc locuri de muncă.”

Europa Liberă: De ce a fost nevoie să fie creat acest Centru?

Valeriu Ursu: „Noi nu avem probleme cu asistenţa medicală în Republica Moldova, doar că sunt rânduri, sunt tărăgănări. Ca să ajungi de la medicul de familia la un medic specialist, pentru a fi consultat, e necesar ceva timp. La noi toate consultaţiile sunt foarte eficiente, inclusiv ultrasonografia.

Sindicatele au cumpărat un aparat performant „Simens” pentru ultrasonografie. Facem investigaţii complexe. Acest aparat este amplasat în Institutul Muncii. Poate să vină orice membru de sindicat. Noi vrem să fim cât mai efectivi şi să primim cât mai multă lume care are nevoie. În plan diagnostic, în primul rând, şi de urgenţă sau în plan de profilaxie. Pentru a cunoaşte care este starea sănătăţii sale, acei care doresc se înscriu la noi la rând în prealabil şi după aceea noi facem recomandările necesare, pentru a înlătura problemele dacă există.”

Europa Liberă: Îi pasă moldoveanului de sănătatea lui?

Valeriu Ursu: „Moldoveanului, în ultima vreme, poate că îi pasă, pentru că a văzut cât costă tratamentul, se cheltuie foarte mult, în pofida faptului că există şi poliţa de asigurare, oamenii cheltuie şi suplimentar mulţi bani, ca să-şi recupereze sănătatea, prin diferite modalităţi: tradiţionale, netradiţionale. Medicina e la dispoziţia lumii. Dar acuma, când vede cheltuielile care sunt, lumea trebuie să aibă grijă. E altceva că este foarte multă lume necăjită care nu prea are cum să meargă la medic. Înghite suferinţa pe care o are sau o rabdă. Nu ştiu din ce motiv, sincer, mă gândesc şi analizez în fel şi chip. Dar oamenii uneori sunt indiferenţi faţă de sănătatea lor, nu se adresează la timp la medic.”

Europa Liberă: La ce duce indiferenţa?

Valeriu Ursu: „Rabdă până nu crapă, să mă iertaţi. Adică ei rabdă, până se întâmplă o nenorocire sau se întâmplă cazuri de chirurgie, intervenţii de forţă majoră. De aceea pentru noi este important lumea să se adreseze şi să îşi ştie starea sănătăţii.”

Europa Liberă: Bine, sărăcia oricum îl împiedică pe om să ajungă la doctor.

Valeriu Ursu: „Fără îndoială. Fără îndoială. Sărăcia e pe primul plan, pe al doilea este indiferenţa.”

Europa Liberă: Serviciile pe care le prestaţi dumneavoastră sunt contra plată?

Valeriu Ursu: „Da, pentru prima perioadă. 70% e reducere din preţul statului. Aceasta e situaţia. Noi am luat sinecostul aparatului şi cheltuielile pe care le avem. Utilajul este cumpărat de Federaţia Naţională a Sindicatelor. Este de ultimă generaţie, adus din Germania cu o programare extraordinară.”

Europa Liberă: A costat cât?

Valeriu Ursu: „A costat un milion o sută de mii de lei. Sindicatele nu şi-au pus scopul să câştige banii înapoi. Şi-au pus scopul ca membrii de sindicate să fie investigaţi, dacă au nevoie de o diagnostică, să nu piardă timpul, au sunat, i-am programat pentru a doua, a treia zi, am făcut investigaţia absolut clară şi necesară.”

Europa Liberă: Cetăţeanul care ajunge la dumneavoastră achită doar 30 la sută din...

Valeriu Ursu: „Din preţul de stat, că este hotărârea de Guvern, care a stabilit preţurile pentru serviciile medicale acordate populaţiei.”

Europa Liberă: Şi îndemnul dumneavoastră este ca omul mai degrabă să prevină boala decât să ajungă la boală.

Valeriu Ursu: „Îndemnul meu e ca oamenii să aibă grijă de sănătatea lor, să se gândească că sănătatea e cea mai importantă în viaţa omului. Populaţia Moldovei îmbătrâneşte, din păcate. Dacă acuma nu vom avea grijă de sănătate, durata noastră de viaţă se reduce zi de zi. Şi de aceea, trebuie să se lase de băut, de fumat, în primul rând, pentru că acesta e necaz mare. Şi sunt multe, multe lucruri care trebuie explicate, trebuie de vorbit cu oamenii. Aceasta este important, să aibă grijă de sănătate. Altceva mai scump nu e... Cea mai ieftină investigaţie la noi costă 6 lei şi cele mai scumpe investigaţii la inimă – 220 lei maximum, care de fapt costă 700-800 lei după tarif.”
XS
SM
MD
LG