Linkuri accesibilitate

Ce mi-e Institutul Cultural Român, ce mi-e Institutul Calorifer Român (Adevărul)


Faptul că nu există un Dictator care să întruchipeze aspiraţia totalitară nu ar trebui să înşele pe nimeni (România Liberă)


Ideea lui Andrei Marga ca Institutului Cultural Român trebuie sa promoveze mai mult decat literatura si film, respectiv inventarea caloriferului de catre un transilvanean, face astazi deliciul presei scrise si online. Intr-un comentariu din „Adevărul”, Grigore Cartianu nu-si refuza sarjele comice despre noul presedinte al ICR. „Abia aştept primul simpozion organizat de ICR: „Repartitorul românesc, încotro?" (Dar ce spun eu „aştept" - ard de nerăbdare!) Parcă şi văd sloganul: „Cultură cu căldură". Iar în campanie dl Marga poate trage spuza şi pe turta partidului: „Votaţi caloriferul!"” Dar nici nu lasa deoparte perspectiva serioasa asupra chestiunii. „Dacă-şi propune cineva să facă un studiu de caz despre cum se dărâmă o instituţie din temelii, cu picamărul răzbunării şi cu buldozerul prostiei, atunci trebuie să înceapă cu Institutul Cultural Român”, scrie Cartianu și încheie destul de sceptic: „Teoria Relativităţii Culturale. Ce mi-e un film, ce mi-e o carte, ce mi-e un calorifer. Ce mi-e Institutul Cultural Român, ce mi-e Institutul Calorifer Român. În fond, tot la ICR ajungem.”

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost atacat in ultimele zile in emisiuni de televiziune si in presa scrisa ca un profitor al subventiilor de la Institutul Cultural Roman, ca unul caruia banul statului i-ar fi facut faima care l-a dus printre nobelizabili. Mircea Mihaies reactioneaza vehement in „Evenimentul zilei”, aratand ca in loc sa i se ridice o statuie lui Cartarescu, „talentul său uriaş acţionează asupra prostiei asemenea uraniului în bomba nucleară: duce la explozie instantanee”. Anii comunismului n-au făcut decât să ducă la paroxism aplecarea spre canibalism cultural a prea multor români. Lichidarea clasei intelectuale, nimicirea fizică a adversarilor e o constantă a vieţii publice de la noi (...)Tristă ţară de canalii cu studii, unde şmecherii sunt — vorba unui prieten — mai proşti decât permite legea!”

Ce este cu aceasta inversunata demolare a tot ce a fost, de bine de rau, pus pe directia democratiei și meritocrației? Cristian Câmpeanu dezvolta in „România liberă” ideea loviturii de stat, care nu s-ar fi limitat la incercarea de demitere a presedintelui Traian Basescu, nu continua doar cu stratagemele Uniunii Social-Liberale de subordonare politica a justitiei, ci duce Româania in pragul fascizarii. ”Anihilarea Statului de Drept, controlul asupra Justiţiei şi aservirea societăţii unui oligopol politic şi economic sunt dimensiuni esenţiale ale regimului totalitar. Faptul că nu există un Dictator care să întruchipeze aspiraţia totalitară nu ar trebui să înşele pe nimeni”, scrie comentatorul de la „România liberă”.
XS
SM
MD
LG