Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


La Chișinău continuă Congresul al V-lea al Diasporei moldovenești. Ieri, cu ocazia deschiderii, premierul Vlad Filat a promis, printre altele, măsuri suplimentare pentru asigurarea socială în țările-gazdă și noi eforturi pentru încurajarea ieftinirii biletelor de avion nu doar spre UE, ci și spre Turcia și Rusia. La Congresul Diasporei, care se va încheie mâine, participă aproximativ 80 de delegați.

În această dimineață, ministrul apărării, Vitalie Marinuță și mitropolitul Moldovei, Vladimir, vor participa la ceremonia de ridicare în grad a unor preoți militari care activează în armată și în închisori. Potrivit Moldpres, la eveniment va fi lansată și prima carte de rugăciuni pentru militari.

Astăzi se va anunța cine a câștigat premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012. Spre deosebire de toate celelalte premii Nobel, care sunt acordate de Academia Regală de Științe a Suediei, premiul pentru Pace este decis de Institutul norvegian Nobel, la Oslo. Altă particularitate: el este de obicei mai controversat decât toate celelalte, pentru că are, vrând-nevrând, semnificații politice.

Comisarul european pentru extindere și bună-vecinătate, Stefan Fuele, își continuă vizita în Balcani, mai precis în Kosovo, după ce ieri a fost în Serbia. Vizita vine la scurt timp după ce UE a anunțat un posibil prim pas al kosovarilor spre aderare – condiționat însă ca și în cazul sârbilor de reconcilierea dintre Belgrad și Priștina.

La Tokyo are loc reuniunea anuală a FMI și a Băncii Mondiale. În pregătirea întrunirii, FMI a dat publicității, la începutul săptămânii, o nouă prognoză, mai pesmistă, pentru anul curent și următorul, avertizând că dacă politicienii europeni și americani nu iau măsuri urgente și hotărâte pentru redresare, criza economică se va prelungi.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG