Linkuri accesibilitate

Ce șanse are Joe Biden de a reface terenul pierdut de Barack Obama în prima dezbatere electorală


Reporteri urmărind ultimele minute ale dezbaterii dintre președintele Barack Obama și canidatul prezidențial Mitt Romney la Universitatea din Denver, 3 octombrie 2012.
Reporteri urmărind ultimele minute ale dezbaterii dintre președintele Barack Obama și canidatul prezidențial Mitt Romney la Universitatea din Denver, 3 octombrie 2012.

Preliminarii la dezbaterea Paul Ryan - Joe Biden în cursa pentru Casa Albă.


Înaintea dezbaterii de joi dintre coechipierii candidaților la alegerile prezidențiale din Statele Unite - congressmanul american Paul Ryan și vicepreședintele Joseph Biden - agenția Reuter analizează șansele lui Biden de a reface terenul pierdut de președintele democrat Obama în prima dezbatere directă cu adverarul său repiblican Mitt Romney. Lucian Ștefănescu rezumă analiza Reuter.

Congressmanul Paul Ryan e un om schimbat. Coechipierul candidatului prezidențial Mitt Romney și-a făcut o reputație de adevărat cruciat fiscal, care vrea să facă mari și nepopulare reduceri în fondurile de asistență pentru a pune în ordine finanțele Americii.

Dar de cînd Romney l-a convins în luna august să se alăture campaniei pentru Casa Albă, candidatul viceprezidențial al republicanilor a devenit mai prudent, evitînd discuțiile detaliate despre planurile sale bugetare, și dobîndind proecla de „mini Mitt” pentru că are, ca șeful său, o atitudine precaută.

Una din întrebările principale pentru vicepreședintele Joe Biden înaintea dezbaterii din Kentucky este „pe care anume Ryan îl vom vedea”, a spus unul din consilierii lui Biden.

În loc să-și promoveze planul de buget, care include viitoare reduceri de cheltuieli pentru Medicare, în evenimentele de campanie Ryan adoptă versiunea mai prietenoasă cu electoratul, care nu are limite de cheltuieli, continuă analiza Reuter.

„Vicepreședintele a studiat adevăratele opinii ale lui Ryan și e pregătit să-l întrebe despre ele”, a spus consilierul lui Biden, avertizînd că „ar putea ezista o oarecare lipsă de onestitate” din partea republicanului.

Miza e înaltă pentru Biden, după dezbaterea de săptămâna trecută, dezastruoasă pentru președintele Barack Obama, care a pierdut startul în sondaje înaintea alegerilor din 6 noiembrie.

Democrații au atacat bugetul lui Ryan, care prevede o tăiere severă a cheltuielilor, spunînd că va afecta puternic populația în vîrstă și clasa de mijloc.

Reuter îl citează pe unul din principalii strategi ai Republicanilor cu declarația că cea mai bună cale pentru Biden de a-l ataca pe oponentul său este de a-l provoca pe „instabilul” Ryan, congressmanul căruia îi plac detaliile fiscale amețitoare.

Asta i-ar putea plictisi pe telespectatorii neobișnuiți cu dezbateri politice de detaliu, și i-ar putea da lui Biden o șansă de a arăta că echipa republicană are alte opinii cu privire la Medicare.

Campania lui Romney a lucrat în plus pentru a scoate în evidență că șeful comisiei de buget a Camerei Reprezentanților Ryan se încadrează în linia candidatului preidențial în privința chestiunilor fiscale.

Depeșa Reuter spune se referă în continuare la imaginea de american de treabă, la reputația de om cu care alegătorii pot discuta, care i-au fost construite lui Paul Ryan în timpul campaniei de pînă acum, care să estompeze imaginea de congressman intransigent în ale bugetului.


Lăsînd chestiunile economice la o parte, e clar că Ryan îl urmează pe Romney în temele de politică externă, un punc slab pentru congressmanul de 42 de ani în fața lui Biden, care a petrecut mai mult de 10 ani în comisia de afaceri externe a Senatului.

Luni, în Ohia, Ryan s-a făcut ecoul limbajului și temelor pe care fostul guvernator de Massacussettes l-ea folosit atacînd modul cum Obama tratează politica externpă în timpul unui discurs la Institutul Militar din Virgina.

„Președinele nu oferă acea conducere însuflețită și principială de care avem nevoie pentru crearea d elocuri de muncă acasă sau pentru a ne proteja”, a spus Ryan.

În timpul unui miting electoral el a insistat asupra criticilor interne la adresa lui Obama cu privire la ucioderea a patru americani în Libia, o linie de atac favorită a lui Romney în legătură cu politica externă.

Înainte de dezbaterea de joi, Paul Ryan s-a retras în Florida ca să se pregătească, iar consilierii lui au început în ultimele zile un ritual tipic de campanie de a-l ridica în slăvi pe oponent, spunînd de despre Biden că e un politician uns cu toate alifiile, care a participat de-a lungul anilor la 18 dezbateri prezidențiale și de cel mai înalt nivel.

Brendan Buck, un purtător de cuvânt al lui Ryan, este citat de agenția Reuter cu declarția că dezbaterea de joi va fi prima „apariție pe marea scenă” a acestuia.

„După performanța de săptămăna trecută a președintelui, știm că Joe Biden va veni spre noi ca o ghiulea”, a spus Buck.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG