Linkuri accesibilitate

„Tirania majorității trebuie controlată de rațiune și justiție”


Cort electoral PSD-PC la alegerile din 2009
Cort electoral PSD-PC la alegerile din 2009

Pe fondul crizei economice care se extinde, majoritățile devin la fel de periculoase ca în perioada interbelică, mai ales în țările unde nu exista un control clar al puterilor în stat.


Comemorarea Holocaustului în România i-a prilejuit ambasadorului Statelor Unite la București Mark Gitenstein o declarație legată de controlul obligatoriu la care trebuie supusă majoritatea într-o democrație reală. Relatează de la București Sabina Fati.

„Tirania majorității trebuie controlată de rațiune și justiție”, a spus ambasadorul american in Romania, Mark Gitenstein cu ocazia comemorarii Holocaustului.

Referirea porneste de la crimele care s-au intimplat in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial: uciderea celor 6 milioane de evrei in lagarele naziste. In spatele genocidului provocat de nazisti au existat, insa, actiuni politice care au dus din aproape in aproape la o dictatura sprijinita pe votul popular. Hitler a venit la putere prin alegeri democratice, Musolini prin alegeri si negocieri parlamentare, iar in Romania interbelica regele Carol al II-lea si-a bazat dictatura personala facind apel la mase. Alegerile din 1946 care i-au adus pe comunisti la putere in Romania s-au bazat pe o majoritate obtinuta prin intimidari si abuzuri electorale.
La 20 mai 1990, cind au avut loc primele alegeri prostcomuniste din Romania, Ion Iliescu si formatiunea sa, Frontul Salvarii Nationale au cistigat scrutinul cu aproape 80 la suta din voturile exprimate. Metodele obtinerii acestei largi majoritati au fost cele clasice: manipularea electoratului prin singurele pe atunci canale media cu adevarat nationale: radioul si televiziunea publice, dar si prin traditionalele “nereguli” din ziua alegerilor. La mai putin de o luna dupa aceasta victorie a neocomunistilor, miscarile de strada care contestau rezultatul au fost inabusite prin violenta, cu ajutoul minerilor, adusi in capitala de fostul presedinte Ion Iliescu.

Revoltele, insurectiile, derapajele de la democratie se produc cu ajutorul acestor „majoritati tiranice” despre care vorbeste diplomatul american, care in mod discret, face referire la intimplarile din aceasta vara, cind presedintele Traian Basescu a fost suspendat de majoritatea parlamentara aflata la guvernare, fara alt motiv, decit ca aceasta majoritatea avea nevoie de fotoliul presidential pentru a detine intreaga puterea in Romania.
O alta majoritate l-a suspendat pe Traian Basescu in 2007, drept pedeapsa ca a dat unda verde pentru scoaterea dosarelor fostilor colaboratori ai securitatii la lumina si pentru ca a condamnat comunismul. La alegerile parlamentare din 9 decembrie, liberalii si socialistii spera sa obtina peste 50 la suta din fotoliile parlamentare, ceea ce le-ar permite sa incerce din nou sa-l debarce pe seful statului, pentru a avea acces direct in acest fel la pirghiile serviciilor secrete si justitiei.

Pe fondul crizei economice care se extinde, majoritatile devin la fel de periculoase ca in perioada interbelica, mai ales in statele in care nu exista un control clar al puterilor in stat. Majoritatile relative sau uneori chiar absolute au stat mereu in spatele unor regimuri semifasciste, cum a fost cel al lui Peron din Argentina sau in spatele unor regimuri populiste, cum este cel al lui Hugo Chavez in Venezuela. In vecinatatea Romaniei, in Ungaria o majoritate de dreapta a pus sub semnul intrebarii libertatea presei si a schimbat Constitutia pornind pe drumul cu sens unic al ingustarii statului de drept. La Bucuresti guvernul Ponta a suspendat asta vara statul de drept in doar citeva zile, iar in Grecia situatia poate scapa oricind de sub control.
Poate ca in Estul Europei democratiile ramin mai fragile decit in rest, fiindca aici nu a ajuns inca lectia lui Tocqueville, ginditorul francez care a fost uimit acum 200 de ani de democratia americana: ca sa iubesti democratia cum se cuvine, trebuie sa o faci cu moderatie, cautand mereu calea de mijloc, intre tirania majoritatii si cea a minoritatilor, intre libertate si egalitate, sau intre individualism si colectivism.
XS
SM
MD
LG