Linkuri accesibilitate

Atacul de la Bengazi în audierea Congresului american


Democraţii acuză republicanii ca ar fi iniţiat o investigaţie motivată de interese partizane.

In Statele Unite continua investigatia cu privire la imprejurarile care au dus la uciderea a patru americani, intre care si ambasadorul american in Libia, luna trecuta, la Bengazi. Ce noi informatii au reiesit dintr-o audiere in Congresul american, ne va spune in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La audiere, reprezentanti ai Departamentului de Stat au recunoscut ca cereri vizind intarirea securitatii la posturile diplomatice din Libia, in perioada premergatoare atentatului terorist, au fost respinse. Republicanii prezenti au incercat sa dovedeasca la audiere ca administratia Obama a incercat sa induca in eroare cu privire la cele intimplate la Bengazi la 11 septembrie. Republicanii au spus ca Departamentul de Stat a fost mai interesat sa scoata in evidenta progresele din Libia decit sa asigure siguranta personalului american de acolo.

In ciuda acestor atacuri, care au creat mai curind aparenta unui tribunal decit a unei audieri in Congres, nu au fost prezentate informatii noi, dar a iesit in evidenta vulnerabilitatea administratiei cu privire la cazul Benghazi cu patru saptamini inainte de alegeri.

Democratii din comisie au aparat administratia spunind ca republicanii sint cei care au votat reduceri substantiale in cheltulile pentru securitate, la care se refera acum cind vorbesc despre cele intimplate la Benghazi. Democratii i-au acuzat pe republicani ca ar fi initiat o investigatie lipsita de transparenta si motivata de interese partizane.

Ambasadorul Christopher Smith si alti trei angajati ai statului american au fost ucisi la Benghazi in urma unui atac pus la cale de teroristi. Initial administratia a spus ca ar fi fost vorba despre o manifestatie scapata de sub control. Ulterior insa aceasta versiune a fost modificata recunoscindu-se ca a fost un atac terorist. Presedintele a spus ca a comunicat populatiei ceea ce s-a stiut in diferite momente cu privire la atac. Sub-secretarul de stat, Patrick Kennedy a spus ca in ciuda faptului ca el a caracterizat actul drept terorism in saptamina in care a avut loc, alte informatii obtinute de Departament s-au dovedit a fi contradictorii.

Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat a spus marti pentru prima data ca agentia nu ar fi ajuns niciodata la concluzia ca ar fi fost vorba despre o manifetatie scapata de sub control. Casa Alba considera acum ca masurile de siguranta de la Benghazi au fost insufieciente. Dar cei de la Departamentul de Stat cred ca nici o formatiune de siguranta intarita nu ar fi facut fata atacului.
XS
SM
MD
LG