Linkuri accesibilitate

„Acolo, în Europa, legea e lege. Poate şi la noi va fi aşa…” „Cum era înainte cu ruşii, a fost foarte bine. Părinţii mi-au spus…”

Moldovenii continuă să nu fie foarte siguri unde ar vrea să se afle ţara lor în viitor. Mai aproape de Uniunea Europeana sau in cadrul uniunii vamale cu Rusia, Belarus şi Kazahstan. Potrivit ultimului sondaj de opinie dat ieri publicităţii la Chişinău de CBS AXA, opţiunile sunt împărţite în mod egal, jumătate ar vrea spre occident, jumătate spre răsărit. Există explicaţii serioase pentru ambele alegeri şi Liliana Barbăroşie a stat cu mai mulţi oameni de vorbă despre ce beneficii concrete ar avea din una sau din cealaltă opţiune.

Majoritatea oamenilor cu care am discutat astăzi pe străzile Chişinăului par să aibă în gând ideea că integrarea europeană este imposibilă atâta timp cât nu am scăpat de corupţie, lene şi cumătrism. În acelaşi timp, ei găsesc în Uniunea Europeană leacul
pentru multe dintre plăgile pe care le are societatea moldovenească. Ca acest pensionar, pe care l-am găsit într-un butic pentru flori, unde mai câştigă ceva bani suplimentari la pensie:

„Acolo, în Europa, legea e lege. Poate şi la noi va fi aşa. Poate şi corupţia se va mai termina, şi mentalitatea se va schimba… Economia se va ridica poate vreun pic. Vedeţi – drumurile au început să se repare, altele… Totul se face cu începutul. Da la ruşi ce? Ţigara, rachiul şi băutura. Cum ceva, gazul ni-l scumpesc. Cât o să ni-l mai mărească? Cât o să ne manevreze cu gazul?”

Larisa, angajata unei companii cu capital şi patroni străini, pe care o surprind îngrijind gazonul din faţa instituţiei, îmi dă şi ia un motiv din care nu se regăseşte printre
susţinătorii integrării euroasiatice:

“Eu în Putin nu am încredere. Cât timp e el la putere, în Moldova n-o să se schimbe nimic. Măcar că suntem independenţi, eu cred că el conduce şi acolo, şi aici.”

Colega ei, Tatiana, intră în vorbă, dar ca să-mi împărtăşească o îngrijorare legată de integrarea europeană:

“Să nu se primească ca la greci – cu o mână îşi dă şi cu alta îţi ia. Problemele grecilor sunt din cauza UE. Ar trăi mai bine dacă ar fi separaţi.”

Mihai şi Sergiu sunt doi studenţi la şcoala pedagogică pe care i-am găsit discutând pe o bancă în parc. Spun că au avut prilej să viziteze atât ţări europene, cât şi Federaţia Rusă, dintre care ar alege-o negreşit pe ultima:

“Cu Rusia ar fi mai bine. Gazul ar fi mai ieftin. De la ei avem gaz, aşa că deja ne ajută. Da cu România ce avantaje am avea? Sau cu Europa? Că-s mai bogaţi? Să nu credeţi că sunt prost. Am deja 17 ani şi înţeleg. Multă reclamă face Europa… Dar cum era înainte cu ruşii, a fost foarte bine. Părinţii mi-au spus.”

“Da nu vrem noi în Europa… Ce au să ne dea ei? N-o să fie la noi niciodată ca la ei. Pentru că toţi banii sunt furaţi de cei din Parlament.”

Două tinere, care afirmă că sunt jurnaliste la un portal de ştiri despre care nu am auzit, mi-au spus că Moldova ar trebui să stabilească parteneriate pe ambele direcţii, dar să se ferească de integrarea cu estul, la fel ca de cea cu vestul:

“Dacă am avea regim liberalizat de vize, am putea merge oriunde. Aici, din salariul pe care îl avem, nu putem supravieţui. Dar UE ne impune nişte lucruri cu care oamenii de rând nu sunt de acord. Chiar lşi aceiaşi lege antidiscriminare. Eu nu sunt de acord ca ei să-şi ceară drepturile, pentru că cred că asta e o anomalie. Da, poate mergem spre modernizare, dar noi nu mai suntem noi, pentru că trebuie să renunţăm la ceea ce ne-au învăţat părinţii.”

“În primul rând, pierdem Transnistria, pentru că Rusia nu o să fie de acord. Apoi, ne pierdem ca naţiune. Al treilea – o să suportăm foarte mari cheltuieli, pentru a schimba sistemul de guvernare. Dar nu cred că în schimb se va schimba ceva. Când vorbeşti cu românii, de exemplu, ei nu sunt mulţumiţi de integrarea europeană. Asta e în avantajul doar celor de la guvernare. Că se alocă fonduri, iar beneficiază ei, nu oamenii.”

Tinerele cred că dacă ar compara avantajele, integrarea europeană ar trage pentru ele totuşi mai greu la cântar. Dar tot atât de sigure sunt că este puţin probabilă, precum şi integrarea euroasiatică ar fi, la părerea lor, mai mult un piar politic decât o perspectivă reală.
XS
SM
MD
LG