Linkuri accesibilitate

Agitația de pe stînga eșicherului politic (Timpul).


Editorialul lui Constantin Tănase din „Timpul” dezbate ceea ce autorul numeşte „viermuiala de pe stânga eșichierului politic” care ar trebui să îngrijoreze, în opinia sa, cel puţin dintr-un motiv foarte important. Tănase a observat o frază a liderului PCRM, Vladimir Voronin, în mesajul de salut adresat de acesta liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, în legătură cu jubileul de 60 de ani. „Sunt sigur - afirmă Voronin - că acea sârguinţă pe care o depuneţi în dezvoltarea Federaţiei Ruse va sta la baza recăpătării numelui de altă dată al ţării pe care o conduceţi”.

În opinia dlui Tănase, traducerea în viaţă a acestei urări ar însemna: „refacerea URSS, „recuperarea” de către Rusia a „teritoriilor pierdute”, reîncorporarea lor în marea Rusie, pentru a „recăpăta numele de altă dată al țării” - Imperiul Rus”. „Voronin nu e singurul politician moldovean care-i doreşte Rusiei să-și „recapete numele de altă dată”, mai observă Constantin Tănase şi continuă: „toată stânga politică din R. Moldova, deschis sau mai voalat, lucrează anume pentru acest „ideal naţional”. „Iată de ce bucuria unora că PCRM „se destramă” mi se pare o bucurie proastă, dacă nu se realizează cum și cine fructifică politic consecințele acestei destrămări”, conchide comentatorul.

Într-un interviu pentru „Adevărul” fostul reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, s-a referit la dialogul Alianţei pentru Integrare Europeană cu opoziţia comunistă. „Deşi democraţia în Republica Moldova funcţionează, ea este împovărată de dinamica Alianţei care încă se teme de fantoma lui Voronin şi încearcă să-l slăbească. În acelaşi timp, opoziția comunistă nu dă dovadă de un comportament cumpătat, obișnuit într-o democrație parlamentară”, opinează dl Mizsei.

Site-ul „Inprofunzime.md” scrie că un judecător de la Curtea Supremă şi-a dat demisia după ce, un raport făcut de Serviciul de Informaţii şi Securitate, a scos la iveală faptul că acesta a tăinuit o parte din avere. Potrivit reporterilor, cazul a fost examinat de Consiliul Superior al Magistraturii. „Valeriu Arhip nu ar fi trecut în declaraţie o întreprindere care figurează pe numele soţiei şi o casă a fiului său. Imediat după prezentarea raportului SIS, judecătorul şi-a dat demisia, iar Consiliul a acceptat-o. Cererea judecătorului trebuie să fie acceptată şi de Parlament pentru a intra în vigoare”, se arată în articol.

„Jurnal.md” menţionează, citând reprezentanţi ai Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri, că prețul de vânzare a vinului moldovenesc pe piața Rusiei va scădea datorită deschiderii la Breansk a celui de-al patrulea terminal pentru importul producției vinicole din Republica Moldova. „Odată cu întrarea în vigoare a acestei decizii (12 octombrie, curent), vinificatorii moldoveni vor avea posibilitatea să scurteze mult din timpul și distanța până la punctul final de livrare a producției. Respectiv vor fi micșorate cheltuielile de transport, va scădea prețul de cost al producției și, deci, va scădea și prețul de vânzare a vinului moldovenesc în rețeaua de comerț a Rusiei”, afirmă vinificatorii.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG