Linkuri accesibilitate

Miniștrii apărării din NATO discută la Bruxelles retragerea din Afganistan


O patrulă americană în provincia afgană Logar, 6 octombrie 2012.

Aproape 2000 de militari români se află in Afganistan într-una din cele mai primejdioase regiuni de pe planetă: sudul paștun si fundamentalist al insurgenţilor talibani.


Afganistanul, Kosovo si capacitatea comuna de apărare a membrilor NATO sint temele discutate la Bruxelles in aceste doua zile, 9-10 octombrie, de catre miniștrii apărării din cele 28 de țări membre ale Alianței.

Miniștrilor li se va cere sa aprobe planurile de menținerea a unor efective in Afganistan si după data prevăzută a retragerii, în 2014. Va fi vorba practic exclusiv de misiuni de antrenare si pregătire a forțelor afgane, iar nu de operațiuni de lupta, cum a fost cazul vreme de 11 ani, din toamna lui 2001 încoace.

Reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor apărării NATO, 9 octombrie 2012
Reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor apărării NATO, 9 octombrie 2012
Secretarul general NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, a cerut o finalizare a planurilor operaționale in cursul anului 2013. Pînă la sfârșitul lui 2014, securitatea întregului Afganistan va trebui predată forțelor afgane.

In 11 ani, de la lansarea ofensivei americane asupra talibanilor si pana in acum 2.800 de militari straini si-au pierdut viata in Afganistan. Cifra poate parea coborata in comparatie cu alte razboaie, mai ales pentru ca ea trebuie impartita intre cele 30 de tari ale coalitiei militare internationale. In realitate, pentru a o situa in contextul cel mai nimerit, nu trebuie sa uitam ca in mod oficial in Afganistan nu are loc un razboi, ci doar operatiuni de mentinere a ordinei.

O buna parte a militarilor straini morti in Afganistan au fost de fapt ucisi in atentate, iar nu pe front. De departe, cei mai multi morti sint cei americani: 1800 din totalul de 2.800, urmati de britanici cu 400. Cu 20 de militari morti, Romania se situeaza pe la jumatatea clasamentului.

Romania participa la misiunile din Afganistan inca din primăvara lui 2002. Actualmente, aproape 2000 de militari români se află in Afganistan, majoritatea intr-una din cele mai primejdioase regiuni de pe planetă: sudul paștun si fundamentalist al insurgentilor talibani. Asta explica de ce românii au avut pina acum 20 de morti, in vreme ce belgienii de pilda, au avut un singur mort. Belgienii sint bazati in special in capitala, in Kabul, o zona relativ linistita, in vreme ce romanii participa la operatiunile militare din sud alaturi de americani si britanici.
XS
SM
MD
LG